Brydning på Bornholm

Brydning på Bornholm

Det er over 50 år siden at der har været en brydeklub på Bornholm, faktisk har der været seks brydeklubber i perioden 1924 til omkring 1955. Nu er der sat gang i et projekt der skal få brydning tilbage til klippe øen.

Brydeforbundet blev fornyelig kontaktet af tidligere bryder i Uffe Padborg, Brian Franson, som har været bosat lidt uden for Svaneke med sin familie i fire år.

Han har egentlig hele tiden haft tanken om at starte en brydeklub, men skulle lige slå ordentlig rod, lærer folk at kende.

En ”mønster brydeklub” blev startskuddet.

Der var en nogle unge, som gik og kedede sig. De havde en del ”overskud” af energi, som ikke blev brugt hensigtsmæssigt. I første omgang mødtes de og spillede musik sammen, men flere havde mere brug for at brænde noget ”krudt” af / bruge sig selv fysisk.

Så var det oplagt at komme i gang med at bryde. På en interimistisk sammensat madras, kom der gang i brydningen og det vakte begejstring.

Ifølge Brian, tydeligt, at her var der et behov. Børnene fik virkelig brugt sig selv, der var mere ro på bagefter.

Så var der pludselig et grundlag at arbejde videre med.

Brian tog fat i forældre og andre folk omkring ham og forhørte sig om muligheden for opbakning. Flere ytrede interesse og derefter blev kontakten til forbundet etableret.

Efter flere snakke frem og tilbage blev der sat dato, for en tre timers brydeskole lørdag den 11.okt. Tre timer til at introducerer brydesporten for børnene, forældrene og pressen.

Interessen for pressens side har været guld værd. En uge før brydeskolen, blev initiativtageren præsenteret i TV2 Bornholms lokale nyheder, med en flok børn og der blev annonceret for brydeskolen weekenden efter. Se indslaget via dette link:  

http://www.tv2bornholm.dk/moduler/nyheder/showregvideo.asp?dato=04-10-2008&cID=1&vId=447183

Thor Kristoffersen, der var bryder på Bornholm i 1930’erne og i en alder af 84 år stadig er skrivende journalist på Bornholmstidende har haft en artikel i avisen ugen op til. Ugeavisen Svaneke bladet er også på banen. Alle parter mødte også op på dagen.

Det gjorde 18 børn også og det var ganske tilfredsstillende taget i betragtning af, at efterårsferien var startet.

Men en god blandet flok, fik gennem tre timer prøvet de mange forskellige ting, brydesporten har at byde på.

Lige fra motorik træning, kamplege, brydegreb og kamp og de gik rask til den både drenge og piger. Der var glæde og begejstring at spore og de forældre der så til fra sidelinien fik syn for sagen.

Alle fik et mere klart billede af hvad brydesporten kan og som man kan se på indslaget fra TV2 Bornholms lokal nyheder fra lørdag aften, tyder det på at der nok skal komme opbakning til klubben. Se indslaget via dette link:

http://www.tv2bornholm.dk/moduler/nyheder/showregvideo.asp?dato=11-10-2008&cID=1&vId=448310

En rigtig god start og nu ved flere hvad de går ind til. Brian vil den næste tid arbejde på at få samlet en bestyrelse. Brydeklubben bliver en del af en flerstrenget forening.

SIK, Svaneke Idrætsklub, er meget positive med henblik på at få brydeklubben ind under vingerne. Som de siger, ”ingen grund til at brydeklubben holder til for sig selv, når alle de gode fester holdes mellem de forskellige idrætsgrene i SIK.

Det skal blive spændende at følge udviklingen af brydning på Bornholm

Palle Nielsen


af Palle Nielsen - 13.10.2008