Herning Brydeklub har mærket VM effekten, men hvad med fremtiden?

Mens man i Danmarks Brydeforbund kæmper for at bevare støtten til talentudviklingen i forbundet, bliver der også kæmpet ude i de danske klubber. VM i brydning på hjemmebane har for Herning Brydeklub genereret mange nye ansigter i klublokalerne. Siden den lokale helt Håkan Nyblom vandt en VM bronze medalje i Herning, kan klubben nu mærke en tilgang, som de ikke har set siden 1980’erne. Og formanden for Herning Brydeklub Henrik Pajbjerg er da heller ikke sen til at juble over tilgangen ”Vi havde nok en forventning om, at der ville komme nye ansigter til, men at der ville komme så mange, havde vi ikke troet på. Forrige tirsdag havde vi 72 børn og unge til træning på en enkelt aften. Det var helt vildt og fantastisk at se, at indsatsen har båret frugt, og vi har bestemt ikke hvilet på laurbærrene siden VM. Der har været travlhed i klubben, og i går aftes havde vi Håkan Nyblom til at komme og møde både de gamle og de nye medlemmer. Han fortalte lidt om VM og om det at bryde på hjemmebane og hvordan det er at vinde en VM medalje. Der var autografskrivning til den helt store guldmedalje og børnene var begejstret.” siger Henrik Pajbjerg der i aftes kunne tælle 120 børn og voksne i klubben.   

Derfor er det svært både for Danmarks Brydeforbund og de udøvende at forstå prioriteringen fra Team Danmarks side. ”Det kan jo føles paradoksalt, at her bruger man 18 millioner på et fantastisk flot VM, der har givet genlyd ikke bare i den internationale brydeverden, men også i andre idrætsgrene og helt ind i Kulturministeriet har vi også fået roser. Og så vælger man fra Team Danmarks side at lukke ned for alt talentudvikling. Der er ingen tvivl om, at vi stadig skal arbejde, for at profilere vores sport, så vore nye aktive kan komme tæt på deres ”stjerner”. siger Formanden for Danmarks Brydeforbund Allan Bo Jakobsen og fortsætter. ”Selvfølgelig skal vi satse på medaljer, og det gør vi også 100 %, men at vælge ”kun” at satse på Mark O. Madsen og Håkan Nyblom er simpelthen ikke nok, hvis der i fremtiden også skal komme medaljer til brydesporten i Danmark. Vi har Nanna Hyllegaard Pedersen, som først lige har lige har taget hul på sin senior karriere, og som er en fantastisk ambassadør for kvinde/pigebrydning i Danmark. Rune Nilsson og Frederik Ekstrøm har kun inden for det sidste år været støttet af Team Danmark, og de gik ind til VM med ambitioner om at gøre sig gældende, hvilket alle vist kan sige lykkedes. Deres vundne kampe var med til at sikre Danmark en 8. plads på verdensranglisten i brydning.  Vi gav virkelig baghjul til mange store brydenationer. Det taler vel sit tydelige sprog!”, slutter Allan Bo Jakobsen.

 

Tilbage i Herning har Håkan Nyblom også mærket at stjerneeffekten er slået igennem. ”Det var en aften som gjorde stort indtryk på mig, der var over 100 mennesker, som var mødt op for at se og høre mig fortælle om brydesporten, VM og det at vinde en medalje. Det var bare sejt. Der er ingen tvivl om, at et VM på hjemmebane og en medalje om halsen har gjort, at mange har fået øjnene op for brydesporten. Derfor synes jeg da også, det er uforståeligt at man nu vælger at skære i talentstøtten. Hvis man ikke havde sat det i gang dengang i 1996, hvor det hele startede op, så er det helt sikkert, at så havde hverken Mark O. Madsen eller jeg stået med medaljer om halsen i dag. Med den interesse der er i sporten lige nu, er det da de helt forkerte signaler at sende til den fremtidige talentmasse, at man ikke vil satse på dem ud i fremtiden. Hvorfor skal vi så kæmpe for at vinde medaljer, det forstår jeg ikke.” siger Håkan Nyblom.

Foto: Klaus Sletting Jensen  

 

 


af Jane Sunesen - 21.10.2009