Brydere på Venskabstur til Iran og Ægypten

Om præcis en uge tager det danske brydelandhold på Venskabstur til Iran og Ægypten. På turen skal det danske brydelandshold deltage i det internationale stærkt besatte Yadegar Imam Cup i Iran, der fungere som udtalelse mesterskab for de iranske brydere til det forestående Asiatiske Mesterskab. Efter stævnet tager de danske brydere på en 10 dages lang træningssamling med det iranske brydelandshold, inden de drager til Ægypten for at deltage i Ibrahim Moustafa stævnet. Udover at fungerer som optimal sportslig forberedelse til det forestående EM i begyndelsen af april, er turen en del af Danmarks Brydeforbunds Venskabsprojekt i forbindelse med VM i brydning. Venskabsprojekt har som formål at være med til at skabe synlighed om dansk idræt i Sportsåret 2009, og skabe positiv omtale om Danmark i Mellemøsten. Projektet er støttet med 350.000 kr. fra Sportsåret 2009 der hører under Kulturministeriet samt rådgivning og bistand fra Udenrigsministeriet.

Presseansvarlig, Mads Bang Aaen udtaler; ”I Danmarks brydeforbund glæder vi os meget til Venskabsturen. Vores brydere kommer til at møde verdensklasse brydere i de to stævner og får en uvurderlig træningssamling med det iranske landshold efter stævnet i Iran. Derudover er det en fantastisk mulighed for at vise hvordan sport kan være med til at brobygge og styrke relationer mellem lande med vidt forskellig kulturel og religiøs baggrund. Vi tror på, at den fælles passion for brydesporten og det at vi er sammen om noget, kan være med til at knytte tættere bånd og relationer, samt være med til at tegne et mere nuanceret billede af Danmark over for den almindelige borger i Mellemøsten. Turen bliver ligeledes en fantastisk markedsføring af VM der til september afvikles i Herning. Brydning er ikke den største sport i Danmark, men i f.eks. Iran er brydning kæmpestort og derfor kan turen og det forestående VM være med til at skabe en masse positiv omtale af Danmark og dansk idræt i Iran og resten af Mellemøsten.”

Projektleder for Sportsåret 2009, Christian Ankerstjerne udtaler:

Interessen for sport er noget af det, der forener kulturer på tværs af jorden og som giver os noget at snakke om, når vi møder hinanden for første gang. Jeg har derfor store forventninger til Venskabsprojektet og de mange initiativer, der er iværksat i den forbindelse. I mine øjne er et unikt projekt som brydeforbundets Venskabsprojekt alle tiders mulighed for at give Danmark positiv omtale i Mellemøsten og resten af verden, netop ved at lade to vidt forskellige kulturer mødes i det, der er den fælles interesse – nemlig kærligheden til sport. Formålet med Sportsåret er at bruge sport og sportsbegivenheder i Danmark til at markedsføre Danmark, danske værdier og Danmark som sport event nation internationalt. Det er derfor vigtigt, at besøget i Iran og Egypten bliver bemærket og omtalt så bredt som overhovedet muligt, så flest muligt får kendskab til projektet.”

Vedhæftet en baggrundsartikel om Iran og de iranske brydetraditioner. Der vil løbende under turen blive sendt pressemateriale hjem, ligesom man på brydning.dk vil kunne følge med i ”Dagbog fra Iran” som kommer til at indeholde videoklip, foto og dagbog fra turen, som frit vil kunne benyttes.

For yderlige kommentar kan presseansvarlig for VM i brydning, Mads Bang Aaen kontaktes på +45 2897 7842 eller mbaa@dif.dkKommentarer ifht. Sportsåret kan Projektleder Christian Ankerstjerne kontaktes på +45 3051 0096 eller ca@sporteventdenmark.com

Fakta om Venskabsprojekt

 • Sportsåret 2009, et selvstændigt projekt i værksat af regeringen, med sekretariatsfunktionen placeret hos Sport Event Denmark, har bevilliget 350.000 til venskabsprojektet. Læs mere om Sportsåret her: www.sporteventdenmark.com
 • Venskabsprojektet er blevet til i samspil med Sport Event Denmark, Kulturministeriet og Udenrigsministeriet.
 • Af andre tiltag i venskabsprojektet arbejdes der på særligt velkomstmateriale til deltagerne fra Mellemøsten under VM; et særligt VIP-område tager hensyn til, at de to første dage af VM falder sammen med Ramadanen og der vil blive serveret mad der tager højde for de kulturelle forskelle og fejring af ramadanen.

Fakta om turen.

 • Afrejse: 26. februar fra Købehavn til Istanbul og videre til Teheran
 • Stævne: 27. februar – 01. marts Internationalt stævne Yedagar Imam Cup i Qum, med deltagelse af bland andet Azerbaijan, Inden, Kirgisistan, Turkmenistan og Iran.
 • Reception: 2. marts fra kl. 12.30 – til 16.00. Afholdes i Qum.
 • Træningssamling i Isfahan, Iran: 3. – 12. marts
 • Afrejse Ægypten: 12. marts fra Teheran til Cairo og videre til Luxor
 • Reception: 15. marts.
 • Stævne: 15. -17. marts, Internationalt stævne Ibrahim Moustafa i Luxor.
 • Hjemrejse: 18. marts fra Luxor til Cairo videre til Istanbul og København

Fakta om VM i brydning 2009:

 • Tid: Mandag d. 21. september til den 27. september 2009
 • Sted: Herning - Messecenter Herning
 • Protektor: Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik
 • Antal deltagere: Der forventes små 1000 deltagere fordelt på 100 deltagernationer
 • Udbredelse: Brydning har 2000 medlemmer i Danmark, på verdensplan er der omkring 20 millioner brydere. Brydning er størst i Mellemøsten, Østeuropa og Asien.
 • TV: der er indgået aftale med DR om produktion af VM, på verdensplan forventes VM at blive set af mellem 300-400 millioner seere
 • Kontakt: Presseansvarlig Mads Bang Aaen +45 2897 7842 eller mbaa@dif.dk
 • Info: www.brydning.dkog www.wwc2009.dk

Fakta om Sportsåret 2009:

· Mere end 50 internationale sportsbegivenheder og -kongresser vil blive afviklet over året rundt om i landet med IOC-kongressen i København til oktober som den absolut største.

· Begivenhederne vil tilsammen brande Danmark nationalt og internationalt som en stærk sportseventnation under mottoet ”Inviting the World of Sport”.

· Se den samlede eventliste på www.sporteventdenmark.dk.

 

Iran som brydenation


af Mads Bang Aaen - 20.02.2009