OL brydning

Nye stjerner er født og nogle af de gamle er falmet en del i løbet af de tre dage med græsk-romersk brydning i Beijing.

I 55 kg klassen var den trefoldige verdensmester fra Iran, Hamid Reihanpour storfavorit til et OL guld. Han tabte dog kvartfinalen til russeren Mankiev. Russeren er forholdsvis ny på den internationale scene og havde sit gennembrud sidste år, hvor han blev treer på VM. Mankiev var ganske suveræn i 55 kg klassen ved dette OL og en fortjent olympisk mester.
Rovshan Bayramov fra Aserbaijan fik sølv efter en god turnering, hvor han blandt andet vandt over Roman Amoyan fra Armenien i semifinalen. Amoyan vandt senere bronze i vægtklassen. Den anden bronzemedalje blev vundet af Anders overmand, Eun-Chol Park fra Korea. Park tabte semifinalen til Mankiev og mødte iraneren i bronzekampen. Park har tabt to VM finaler til Reihanpour – så det var en kærkommen revanche han fik ved dette OL, og sendte dermed Reihanpour helt undenfor medaljeskamlen!
Anders knæ var ikke stærkt nok til den normale offensive satsning, hvorfor taktikken var at forsøge holde modstanderne fra at score. Det gik ikke mod så god en modstander som Park og da denne jo ikke nåede finalen var Anders OL over efter blot fire minutter.

60 kg klassen blev også vundet af en russer – Islambek Albiev. Det var faktisk lidt rystende at konstatere at russerne vandt begge guld den første dag, da begge vægtklasserne – og i sær 60 kg klassen har været den mindst stabile, den seneste olympiade og Albiev havde en placering som nr. 8 ved sidste års VM og en placering som nr. 16 ved EM som meritter! Han vandt finalen over Vitaly Rahimov fra Aserbaijan, med brydere fra Kirgistan og Kasakhstan som bronzemedaljører. Sidste års verdensmester, Bedinadze tabte allerede i kvalifikationsomgangen til Nazarijan fra Bulgarien. Nazarian, der har fire EM-guld, tre VM-guld og to OL-guld hjemme i medaljeskabet, røg ud i kvartfinalen efter at have tabt til Rahimov. Vore to nordiske venner, Ala-Huikku fra Finland og Berge fra Norge havde heller ikke en af sine bedste dage – begge røg ud i første omgang.

Dag to i brydehallen, bød på mindst lige så mange overraskelser som den første. Alle vidste godt at franskmanden Steeve Guenot er god, men at han skulle stå på det øverste trin ved dette OL var langt fra sikkert. Han vandt klassen foran Kanatbek Begaliev fra Kirgistan, med europamesteren Vardanyan fra Ukraine og Semenov fra Hviderusland som bronzemedaljører. I kvartfinalen forsvandt den regerende VM og OL mester, Mansurov fra Kasakhstan, hvorefter først Kovalenko fra Rusland og herefter Gergov fra Bulgarien fik se resten af stævnet fra tilskuerpladserne.

I 74 kg klassen var der selvsagt store forhåbninger til Mark O. Der var dog mange brydere, der havde lagt billet ind på OL metal og det kunne tydelig mærkes. Varteres Samourgashev fra Rusland var godt forberedt på Mark og hans brydestil og desværre kunne han tage toppen af Marks forsøg og holde Mark fra at score. Da russeren tabte kvartfinalen til europamesteren Bacsi fra Ungarn stod det klart at Mark måtte tage til takke med blot en kamp ved dette OL. Bacsi tabte semifinalen til den senere vinder af 74 kg klassen, Manuchar Kvirkvelia fra Georgien og tabte senere også bronzekampen til Christophe Guenot fra Frankrig – der for øvrigt er broder til den olympiske mester i 66 kg klassen. Det blev til sølv for kineseren Yongxiang Chang, der fik maksimal uddeling af at stort set alle favoritterne mødte hinanden i den anden halvdel af listeførerskemaet.

Dag tre i brydehallen bød på kampe i 84, 96 og 120 kg klasserne. Der var mange i hallen, der havde set frem imod et eventuelt møde mellem OL finalisterne fra Athen, Ara Abrahamian fra Sverige og Alexey Mishin fra Rusland. Det møde kom der dog aldrig noget ud af, selvom bryderne ”på papiret” stod til at møde hinanden i semifinalen. Mishin tabte overraskende kvartfinalen til Andrea Minguzzi fra Italien og det samme gjorde Abrahamian i semifinalen. Da begge tabte til finalisten, skulle de begge bryde videre om bronzen, men heller ikke her kom de til at møde hinanden, da Mishin tabte sin repechagekamp til Nuomonvi fra Frankrig. Aras nederlag til Italieneren var mere end en anelse kontroversiel, da dommerne i denne kamp havde en anderledes hård linie end de havde praktiseret de to første dage og halvdelen af den sidste dag. Svenskerne protesterede højlydt, men lige lidt hjalp det – Minguzzi var kvalificeret til finalen. Ara var så oprørt at han først nægtede at bryde bronzekampen om eftermiddagen og det var først efter at en af hans kammerater ringede og bad ham stille op, han tog fra OL byen til brydehallen, hvor han vandt kampen over franskmanden Nuomonvi. Problemerne sluttede ikke her – under medaljeoverrækkelsen modtog Ara først sin medalje, hilste på den anden bronzemedaljør, Nazmi Avluca fra Tyrkiet, gik ned fra medaljeskamlen og lagde sin medalje midt på madrassen. Efterfølgende har IOC besluttet at fratage Ara medaljen og efter et møde mellem FILA og Sverige, vil FILA finde et passende straf til berørte parter. Nå ja – til historien hører det også at Minguzzi vandt over Zoltan Fodor fra Ungarn i finalen.

Stævnets bedste bryder vandt 96 kg klassen. Finalen blev en reprise af finalen fra årets EM, med den eneste forskel at denne gang vandt Aslanbek Khustov fra Rusland endnu klarere over Mirko Englich fra Tyskland. Bronzemedaljerne gik til Asset Mambetov fra Kasakhstan og Adam Wheeler fra USA. Her kunne vi også konstatere at OL guld vinderen fra Athen, Karam Gaber tabte i første omgang til Elis Guri fra Albanien!

Blandt sværvægterne var der set frem til mødet mellem de to storfavoritter, verdensmesteren fra 2005 og 2007, Mijain Lopez fra Cuba og OL vinderen fra Athen og verdensmesteren fra 2006,Khassan Baroev fra Rusland. De havnede i hver sin halvdel af listeførerskemaet så der var lagt op til en herredyst i finalen. Begge brydere avancerede til finalen, men nogen god kamp blev det desværre ikke. Lopez vandt uden hverken at brillere eller være i vanskeligheder og ligner en mand der sagtens kunne vinde guldet de næste fire år. Youri Patrikeev der nu repræsenterer Armenien vandt bronze, da han besejrede svenske Jalmar Sjöberg i bronzekampen. Den anden bronzemedalje gik til Mindaugas Mizgaitis fra Litauen.

Alt i alt kan man vel konstatere at russerne sidder stadig i førersædet, med tre guld og en sølvmedalje, hvorimod Frankrig noget overraskende blev næstbedste nation, med et guld, en bronze og to femtepladser. Hele 19 nationer vandt mindst en medalje (ud af 27 medaljer).