Brydestævner i børnehøjde

Lørdag den 16.5 summede BK Throtts brydelokale af brydeliv, det kunne ha’ været i hvilken som helst anden brydeklub, måske der var gang i noget andre steder denne lørdag .

Men 24 level brydere fra BK Thrott og AK frem Randers kæmpede kampe i de to ringe på den store madras, med de enkle regler fra kredsturneringen. Ingen faldsejre, alle aktioner og greb gav et point. Trænere / dommere opmuntrede til at prøve noget forskelligt, når der var scoret point på det samme nogle gange i træk. Hvis en forholdsvis ny bryder, kæmpede mod en der var mere øvet, tog vi grebene fra i stående ud, så præmisserne var ”mere” ens.

Der blev varmet op med kamplege fra hæftet, ”brydeskole – brydning for børn” Efter et par timer med kampe, var der fællesspisning og medaljer.

Det var super hyggeligt, kanon god opbakning fra forældre, bedsteforældre og søskende. Der hjalp til med alt lige fra mad til tidtagning / sidedommer.

Fra træners syn (Jesper, Hans, Palle, Kell, Niklas og Frank), vi ser frem til meget mere af dette, tydeligt at de fleste af bryderne magtede at have mere fokus på brydningen, end ved større stævner, hvor der ofte er langt imellem kampene og scenariet kan virke overvældende.

Vi har før haft ministævner med klubberne fra midt og syd Jylland. I denne sæson har der været fokus på den nye kredsturnering, så der har ikke været nogen initiativer fra klubberne, til de mindre stævner, men vi håber meget at der kommer flere i næste sæson.

Klubberne i nord Jylland har formået at holde fast i ministævner denne sæson med fire – fem klubber, og omkring 40 deltager pr. gang. Dette med succes.

På Sjælland har man kørt ministævner (cafestævner), men ikke i denne sæson, hvor fokus har været den nye kredsturnering.

De små stævner kunne godt ligne lidt for meget de ”større stævner / cup stævner” i deres opsætning, (brydemadras, rød og blå hjørne, elektronisk pointtavle, dommer i hvidt, listefører osv).

Dem der var til stede i lørdags kunne erfare, at det altså ikke kræver alverden, så er man kørende. To ringe, 24 brydere (helt fint til to ringe), listerne køres centralt fra ringen af tidtageren / point styren. Skulle man være interesseret i at blive dommer, er dette en super måde at komme i gang på. Enkle regler, et point for hver aktion.

Som Frank L. for nogle år siden påpegede, ”hvorfor skal stævneformen for en bryder være ens fra puslinge til senior?

Vi er temmelig sikre på at denne ”korte” form for stævner vil få flere med og på sigt fastholde flere af dem. Stærkt medvirkende til dette vil være, at endnu flere forældre vil bakke op. Opbakningen fra forældrene er ofte afgørende for hvor længe vi har drengene og pigerne i klubben.

Kvalitet i træningen og miljøet i klubben spiller naturligvis også afgørende ind.

Orker man nu det med maden? Jeg havde ikke på forhånd allieret mig med nogen til denne del (Jeg kunne godt ha’ uddelegeret det, burde ha’ gjort det, anbefaler at gøre det:-). Men det jeg vil sige er, ”gør det ikke svære end det er”. Sund mad på 10 minutter til omkring 50 personer. Vi spiste Pitabrød med diverse til at putte i. Alt var købt færdigskåret. På posen med reven gulerod og skåret salat, stod der oven i købet at det var skyllet. Det hårdeste var at tygge alle de grønsager:-)

Ikke alle klubber må lave maden selv, men det gør det jo bare nemmere. Prisen pr. deltager bliver lidt højere, men i Kolding kan de samle 103 mennesker til årsfest, med mad fra Bistroen i Kolding hallerne, så kan andre også. Accepter ikke to pølser med brød, kom i dialog med jeres cafeteria. Vi ved alle, at mad kan få folk til at blive lidt længere.

Har snakket med Bjarne Thomsen (Kolding og DB udviklingsudvalg), samt Torben Lindby (Kolding og tidligere formand for DB), om meget af ovenstående. Blandt andet hvordan vi gør det mere attraktivt for brydere og ikke mindst deres forældre at tage med ud til stævner. En tilbagevendende pointe er, at det for de nye brydere og deres forældre, ikke må tage en hel lørdag at være til stævne. Her vil flere ministævner være en løsning, men vi kan også sagtens udvikle kredsturneringen, så det ikke tager en hel lørdag.

Kolding har investeret i en mobil brydemadras, som hurtigt kan lægges ud, vupti, så er der afviklet flere kampe på samme tid.

Allan Jakobsen, formand for DB fortæller; i USA har de stævner med store madrasser med seks ringe på, altså seks kampe i gang på samme tid pr. madras.

Herning brydeklub har fire ringe på bagsiden af deres 12x12 madrasser, AK Frem Randers har købt madras med flere ringe i. Når vi laver skolebrydedage har vi af og til otte kampe i gang ad gangen.

Erik Nyblom fortæller; Herning Brydeklub afvikler deres skolebrydedag med individuelle kampe, bryderne inddelt i puljer, med semifinaler og finaler og listeføring som vi kender det. I år var der "kun" 177 børn til start. Der blev udkæmpet 233 kampe på otte madrasser / ringe, med stævnestart lidt over kl. 9 og præmierne var uddelt inden kl. 14.00.

Vi har i løbet af sæsonen gjort erfaring med kredsturnering. Der har været diskussioner undervejs. Det ser ud til at vi lander, når det gælder reglerne, så de fleste er tilfredse. Jeg ved fra Lene Søberg (koordinator på Sjælland) at der på Sjællandssiden er fundet et lejde, hvor der er stor tilfredshed.

Den 28.5 er der evalueringsmøde omkring kredsturneringen, for Jyllands vedkommende i Thrott Aabyhøj kl. 19.00 og for Sjælland bliver det hos AK Rolf i Næstved.

En anbefaling herfra, til at tage diskussionen om ovenstående med på mødet. Nogle siger at dette, er at degradere stævner for denne målgruppe. Fra et udviklingssynspunkt handler det meget mere om, at bringe vores sport ned i børnehøjde, gøre den aldersrelateret, altså opgradere.

OG!, det er såmænd helt rart, en gang imellem at lukke og slukke kl.13, og begive sig hjemad.

Med venlig hilsen

Palle Nielsen, breddekonsulent i DB, 9 års erfaring med stævneformen i DB fra trænersiden, 5 års erfaring med skolebrydning og udvikling via konsulentarbejdet.


af Palle Nielsen - 20.05.2009