Danmarks Brydeforbund udvider udbuddet af discipliner - det gavner integrationen

Danmarks Brydeforbund har udvidet tilbudspaletten med fristil, bl.a. for at styrke inklusionen af nye medborgere i de danske brydeklubber

Fristil har i Danmark været forbeholdt kvinderne at dyrke. Det har Danmarks Brydeforbund ønsket at gøre op med, bl.a. fordi fristil er en særdeles populær sportsgren blandt vores nye medborgere fra bl.a. Iran, Afghanistan og de østeuropæiske lande. Målgrupper som vi jo gerne vil inkludere i det danske foreningsliv.  Man kan derfor kalde det en sammenfald af interesser, når bryde- Danmark i forbindelse med den strategiske satsning skal rekruttere flere medlemmer samtidig med, at der opholder sig nogle mennesker i Danmark, som skal styrke udviklingen af danske brydning.

Nogle af de klubber, der har arbejdet målrettet med fristil, er BK Odin i Odense samt Kolding. Klubberne har tilknyttet trænere og udøvere fra hhv. Iran og Ukraine, som alle har flere års erfaring med fristil, og derfor ikke alene er forbilleder, men i særdeleshed også fungerer som forbilleder.

(Arkivfoto. Foto: Niels Hansen)

Foreningslivet spiller afgørende rolle i integration

For vi plejer jo altid at snakke om, at foreningslivet spiller en afgørende rolle i integrationen af nye medborgere, og forudsætningen er, at de har nogle rollemodeller eller ressourcepersoner, som de kan læne sig op af. Men i dansk brydning tænker vi lidt anderledes. For her er det pludselig udøverne fra fx Iran, Afghanistan eller Ukraine, der er rollemodellerne i forhold til inspiration og udvikling. Og der er megen udvikling i fristilsbrydning. I Iran og Ukraine starter alle fx med at dyrke fristil, da fristil for børn er meget fremmende for deres motoriske udvikling, da man både må bruge arme og ben.

Så lige pludselig har man ikke kun nye udøvere, men også nye trænere og foreningsaktive, som kan berige klubberne fysisk, men i høj grad også kulturelt. For de nye medlemmer har mange spændende input til, hvordan man organiserer og planlægger træningen. De kan nemlig virkelig flytte nogle grænser i forhold til den traditionelle, danske måde at tænke forening og træning på, med faste, ugentlige træningstider fra 18-20.  Det er en inspiration, vi i Danmarks Brydeforbund, er meget interesserede i, da vi langt hen ad vejen mener, at tiden er moden til et lille opgør med den traditionelle foreningstanke.

De nye udøvere behøver derfor ikke rollemodeller i klubberne. De bliver en naturlig del af fællesskabet og en afgørende brik i brydeklubbernes udvikling og fristilens udbredelse, som naturligvis også afhænger af stævneaktivitet.

Ved DM i 2018 kunne der derfor for anden gang afholdes DM i fristil for både mænd og kvinder, og den 8. december afholder BK Odin Freestyle Challenge, som bliver det første fristilsstævne på dansk grund for alle kategorier. Forventningen er, at stævnet vil blive endnu en positiv markør i forhold til dansk brydnings udvikling samt store integrationsarbejde. 


af Rami Zouzou, Udviklingskonsulent - 06.05.2018