Om brydning

Nedenfor kan du finde en kort gennemgang af brydereglerne, tal og fakta om brydning i Danmark samt en oversigt over de mest populære brydestilarter

Bryderegler på 5 Minutter

For en udefrakommende kan brydning ved første møde virke kompliceret, men det er ikke raket videnskab. 
Det handler i bund og grund om at få modstanderen rygvendt mod madrassen og helst med begge skuldre helt nede i madrassen. Det kaldes en faldsejr. Dertil har vi nogle tekniske point, der kan afgøre kampen, hvis den ikke afgøres af en faldsejr. 

Du kan læse folderen "Bryderegler på 5 minutter" HER

Tal og fakta

Der er ca. 2000 brydere i Danmark, heraf er de 1600 herrer og 400 kvinder. Af de 2000 brydere er de 1600 under 24 år. Der findes 30 brydeklubber fordelt over hele landet.

På verdensplan findes der ca. 20 millioner brydere.

Stilarter

Inden for brydning findes der flere stilarter. De tre mest udbredte er Fristil, Kvindebrydning og Græsk Romersk Brydning. Det er de stilarter der kæmpes i ved VM. 

I Danmark kæmpes der primært i Kvindebrydning og Græsk Romersk. Nedenunder kan du læse nærmere om de tre stilarter.

Græsk-Romersk

I græsk-romersk brydning er der ikke tilladt at gribe modstandere under eller på hofterne.

Den græsk-romerske brydnings historie går ikke så langt tilbage i tiden. Brydningen som grækerne og romerne dyrkede, lignede mest den fristilsbrydning, vi kender idag. Den græsk-romerske brydning stammer fra 1800-tallet og blev skabt af en soldat i Napoleons hær, ved navn Exbroyat. Ved Lyon messerne dyrkede han "flad hånd brydning" (flat hand wrestling) - navnet havde han "opfundet" for at differentiere sig fra andre kampsporte, hvor slag mod modstanderen var tilladt. 

I 1848 præsiceredes reglerne. Her tilføjede han en regel, hvor det blev forbudt at koble greb på modstander under bæltestedet og det blev forbudt at strangulere og udføre greb eller aktioner der kunne skade modstanderen - stort set som vi kender reglerne i dag.

"Flat hand wrestling" der også blev kaldt "French wrestling" udviklede sig i hele Europa til den vigtigste sport i det 19 århundrede. Manden der "opfandt" benævningen græsk-romersk var italieneren Basilio Bartoli, idet han ville understrege koblingen til de antikke værdier.

Græsk-romersk bryning var den første brydestil der blev optaget til de Olympiske Lege. Brydningen var med allerede i Athen 1896 og har, med undtagelse af legene i 1904, været en del af det Olympiske program. På nuværende tidspunkt er der syv vægtklasser hos mændene: 55 kg, 60 kg, 66 kg, 74 kg, 84 kg, 96kg og 120 kg.

Ukraine, USA, Tyrkiet, Rusland og Georgien er førende nationer og i 2007 konkurrerede de indbyrdes om World Cup trofæet. Nationer som Cuba, Sverige, Armenien og Egypten regnes også som store nationer i græsk-romersk brydning.

Fristil

I fristil er det tilladt at bruge benene i alle aktioner.

Fristilen udviklede sig i England og USA under navnet "catch-as-catch-can" og blev den mest populære attraktion til fester og forestillinger i det 19. århundrede. Formålet med sporten var at bringe modstanderens skuldre i "gulvet" og stort set alle greb var tilladt. Brydning var en ekstremt populær sport i USA og flere præsidenter har dyrket  brydning; Georg Washington, Zachary Taylor, Ulysses Grant, Andrew Johnson, Theodore Roosevelt, Abraham Lincoln, etc.

Fristil blev optaget i det Olympiske program i Saint Louis i 1904, hvor alle 40 deltagere der stillede op, repræsenterede USA! Reglerne var meget lige reglerne for "catch-as-catch-can, dog med få forbud mod farlige greb. Som noget nyt, blev bryderne opdelt i vægtklasser; 47,6 kg, 52,2 kg, 56,7 kg, 61,2 kg, 65,3 kg, 71,7 kg og + 71,7 kg. Denne beslutning var vigtig for udviklingen af brydesporten, da konkurrencer tidligere typisk blev afviklet i en enkelt klasse. På nuværende tidspunkt afvikles mesterskaberne i følgende vægtklasser: 55 kg, 60 kg, 66 kg, 74 kg, 84 kg, 96 kg og 120 kg.   

Den seneste ranking (World Cup 2007) placerer Rusland, Iran, Usbekistan, Georgien, USA og Ukraine i toppen af fristils nationerne. Japan, Korea, Aserbajdsjan og Kasaksthan er også store nationer indenfor fristils brydningen.

Kvinder

Kvinderne bryder fristil, og eneste forskel til mændene er, at dobbelt Nelson er forbudt.

Kvindebrydningen startede i Frankrig og Skandinavien i 80'erne. I starten prøvede damerne både græsk-romersk og fristil, men ganske hurtigt endte det med ren fristil for damerne. FILA nedsatte en commite i 1984 og det første verdensmesterskab blev arrangeret i Lørenskog i Norge 1987. Kvinderne kom på det Olympiske program ved OL i Athen 2004.

På nuværende tidspunkt er der syv vægtklasser for kvinder:
48 kg, 51 kg, 55 kg, 59 kg, 63 kg, 67 kg og 72 kg. 

Ved OL har kvinderne dog kun fire vægtklasser:
48 kg, 55 kg, 63 kg og 72 kg.

De bedste nationer mødes hvert år til et World Cup stævne. Deltagende nationer bliver udtaget på baggrund af resultaterne ved verdensmesterskaberne. Ved World Cup 2007 deltog Kina, Japan, Rusland, Hviderusland, USA og Tyskland. Disse nationer er ledende indenfor kvindebrydningen. Herudover har lande som Canada, Frankrig, Sverige og Polen flere fremragende kvindebrydere.