Trænerrollen på tumlingehold

Hvad er din rolle som træner på et tumlingehold?

Som træner er du ansvarlig for indholdet i træningen. Træningen skal være planlagt, være varieret og indeholde elementer af både forskellige lege, motoriske øvelser og kamplege. Der skal være plads til alle i træningen og det er vigtigt, at børnene forlader træningen med et smil på læben hver gang. Dette vil gøre, at børnene har lyst til at komme igen.

Det er naturligvis din opgave at introducere børnene for forskellige basale bevægelsesformer såvel som den mest basale form for brydning, nemlig kamplege. Om de bliver involveret i en leg eller ej, er helt og aldeles op til dig som træner. Dog skal man passe på med at lave for meget teknik eller sågar taktisk træning med dem, da de let mister koncentrationen og kommer til at kede sig.

For dig som træner gælder det om at være glad og pædagogisk overfor børnene. Børn i denne aldersgruppe elsker at lege, så at indlægge tekniske øvelser i en leg, vil altid være en god idé. På den måde vil børnene tilegne sig de tekniske elementer på en sjov måde og rent faktisk lære noget nyt ganske udvidende.

Husk at du er en rollemodel for børnene. Det du gør og siger, vil de tit lægge mærke til og prøve at efterligne. Derfor er det vigtigt, at man som træner kender sin rolle, og viser et godt eksempel både på og udenfor banen.

Opbygning af en træningssession

For børn i alderen 4-6 år er det meget vigtigt, at der er faste rammer. At man for eksempel altid starter og slutter træningen af på den samme måde giver børnene tryghed. Det kan være med en goddag-/farvelsang eller bare en lille snak, hvor børnene får lov til at komme på banen.

Vær åben og lyt til, hvad børnene har at sige, uanset om det har med basketball eller træningen at gøre, eller noget helt tredje. Børnene vil på den måde føle sig godt tilpas og have lyst til komme til træning.

Når det er sagt, er det selvfølgelig lige så vigtigt, at du vejer hver situation og sætter grænser for snakken, så træningen kan fortsætte på bedste vis. Vis børnene, hvor dine grænser går, og de vil indrette sig efter dem.