Samarbejdsprojekt med Judo og Karate i støbeskeen

Nyt projekt mellem brydning, judo og karate skal sætte kampsport på landkortet i folkeskolens idrætsundervisning

Danske børn og unge bevæger sig mindre og mindre. Dette er dokumenteret i stribevis af artikler og medier. Der er iværksat flere politiske og forskningsmæssige aktiviteter for at motivere flere børn og unge til at være motionsaktive. Eksempelvis er der i Folkeskoleloven indskrevet, at elever dagligt skal bevæge sig 45 minutter, samt at skolerne skal invitere foreningerne indenfor via 'Åben Skole'.

(Kim Rosenquist fra 'Forandring Gennem Sport' og vores Udviklingskonsulent Rami Zouzou.)

Børn og unge vil gerne dyrke motion og være i idrætsklubber, men har ofte ikke det store kendskab til mindre lokale idræts- og motionsmuligheder. Kampsport er en idræt, som lever udenfor mediernes opmærksomhed og for mange elever og lærere er kampsport en ukendt idræt, og derfor er kampsport heller ikke en integreret del af idrætsundervisningen i Folkeskolen. Dvs. der er behov for introduktion til kampsport samt kompetencepakker til skoler og lærere, så kampsport kan blive en integreret del af idrætsundervisningen på linje med andre sportsgrene.

Den 23. marts mødtes Kim Rosenquist fra virksomheden Forandring Gennem Sport og jeg i KUFs smukke lokaler i Idrættens Hus, med henblik på at skabe en fælles fondsansøgning. Denne ansøgning skal finansiere udviklingen af en kompetencepakke målrettet idrætslærerne, så de kan benytte den som redskab i idrætsundervisningen.

Projektet ønsker at facilitere mødet mellem skoler, elever og mindre sportsgrene for derigennem at motivere flere børn og unge til at være motionsaktive. Fokus er, at kampsport skal introduceres for både elever og lærere. Projektet vil efterlade redskaber, herunder brydebrikker, og undervisningsmaterialer til skole og lærere, så kampsport kan blive en integreret del af idrætsundervisningen på linje med andre idrætter.

Projektet vil derfor tilbyde en formaliseret ramme for samskabelse med fokus på børn omkring 10-12 år. Vi vil medvirke til at skabe den fysiske mødearena, hvor samspillet mellem idrætsfagets fagformål og klubbernes Aldersrelateret Træning er tænkt ind. Derudover vil projektet introducere kampsport i øjenhøjde med eleverne og deres forældre for at ”bygge en bro” til de lokale klubber.

Som noget nyt og spændende er det ambitionen er projektet udvikles i samarbejde mellem brydning, judo og karate, og bistand fra Børnebasketfonden, så vi kan drage fordel af hinandens erfaringer, kompetencer og synergi.

Det bliver en spændende proces, som jeg forventer tager form indenfor de næste par måneder, og jeg glæder mig til at holde jeg opdateret omkring udviklingen af projektet.


af Udviklingskonsulent Rami Zouzou - 24.03.2017