Formandens nytårshilsen
Traditionen tro vil forbundets formand afrunde året med et tilbageblik og et lille indblik i hvad der er i vente i det kommende år
Kære brydevenner,
Jeg håber at I har haft en glædelig jul med mulighed for at nyde den fred, der er i luften samt at få ladet batterierne op. Året går på hæld, jeg kigger tilbage på året med blandede følelser, men også med stor tilfredshed med det vi sammen har udrettet for de penge og ressourcer vi har.
De blandede følelser går mest på den kendsgerning at Mark O. Madsen indstillede brydekarrieren. Som jeg sagde til ham i min afskedstale, ”Mark, du skulle jo holde i al evighed”. Men Mark valgte at skifte til MMA og gå all in, for at skabe karrierer der. Selvom det var med vemod vi måtte sige farvel, så var det også med forståelse og respekt for hans beslutning. Alt godt til Mark, hans hustru Maria og hele Team Olympian med bestræbelserne mod UFC.
(Mark O. Madsen ved sin afskedstale i 2018.)
Med Marks exit stod vi overfor lidt af en udfordring med at klare resultatmålene i vores Team Danmark masterplan. Vi var lige ved og næsten til EM, da Frederik Bjerrehuus, leverede en flot femteplads. Men her skulle der en medalje til. Ved VM i Budapest krævede det minimum en ottende plads for at nå målet. Frederik Bjerrehuus leverede igen, med en syvende plads var vi sikret en ny samarbejdsaftale med Team Danmark frem mod OL i Tokyo i 2020. Aldrig har jeg været så glad for en placering udenfor podiet.
Derudover må vi bare tage hatten af for The Champ, Rajbek Bisultanov. SIKKE ET ÅR! U23 Europamester og sølv ved verdensmesterskaberne i samme kategori. Han er endvidere indstillet til prisen ’Årets Fund 2018’. Årets Fund er Danmarks ældste idrætspris, der i år uddeles for 80. gang, når DIF og Team Danmark i samarbejde med Politiken hylder de største gennembrud for dansk idræts talenter i 2018.
Ved VM for cadetter viste Rajbeks lillebror, Turpal at han også vil lege med. Bronze blev det til. Hvis nogen skulle være i tvivl så vil Turpal ikke bare lege med for sjov. Han har et ligeså dedikeret mål som storebror, OL naturligvis.
(Billede af Rajbek og Fredrik fra Senior VM i Budapest)
Fristil, naturligvis.
Det er egentligt underligt at stilen ikke er mere udbredt i et land som Danmark. Et land hvor frihed til at gøre hvad man vil har enestående muligheder. Tilfældigheder og tradition er ofte barrieren og det må vi bare konstaterer også er tilfældet i Danmarks Brydeforbund.
Det er nu mit indtryk at det ikke er så farligt længere at lade stilen være fri for puslinge.
Vigtigst lige nu er, at muligheden er der – flere og flere klubber følger efter. Der er taget initiativer til at målrette indsatsen for at gøre fristil til en naturlig del af brydelivet i Danmark.
Selvom vi heller ikke har tradition for pige / kvindebrydning synes dette at gære mere end nogensinde. Flere klubber har trænere der kan varetage pigerne og ligeledes sætter sig mål med dem. Det tegner godt, der er noget at læne sig op ad, lade sig inspirere af lige nu. Flere piger deltager på Udviklingstruppen og nogle prøver lykken i Sverige. Som Emma Brobeck, der er en af trænerne på udviklingstruppen siger: ”Når der ikke er tradition, så er der en unik mulighed for at sætte sit præg på udviklingen”. Jeg håber flere vil tage hendes opfordring til sig, og gøre en indsats for mere pige/kvinde brydning i Danmark.
(Drenge og piger træner side om side på Udviklingstruppen.)
Strategiaftale med Danmarks Idrætsforbund
Vi har denne måned evalueret vores strategiaftale med DIF. Vi er godt med - vi har nået de fleste mål. Det skal siges at vi først og fremmest er gået efter de lavest hængende frugter - og de er blevet plukket med succes. Når det kommer til det lange seje træk med at øge medlemstallet er det endnu ikke muligt at blive konkret. Når vi har tallene fra DIFs medlemsregistrering omkring marts 2019, bliver vi klogere på hvor vi står. En ting er dog sikkert. Vi vil fremadrettet indsnævre indsatsområderne for breddearbejdet således, at ressourcerne rettes mere præcist mod det der tiltrækker nye medlemmer i alderen 4 til 21 år.
Brydesporten har et unikt produkt når det gælder aldersgruppen 4 til 12 år. Fra 12 år og opefter skal fokus gå mere på fastholdelse. Rigtig mange klubber håndterer dette særdeles fornemt. Det sker både i samarbejde med kommunen og via ansøgning om økonomiske midler. Andre brydeklubber skal have bistand. Brydesporten favner bredt, de fleste kan være med og mange får en succesoplevelse som ikke har været muligt i de større og mere populære idrætsgrene herhjemme. Året har også budt på julemærkehjemsbesøg. Vi har besøgt hjemmene før og igen var det en succes med inspiration til bevægelse og styrkelse af hele kroppen. Der skal lyde en stor tak til DIF for økonomisk støtte til projektet.
(Udviklingskonsulent Rami på besøg på Julemærkehjemmet i Skælskør.)
Nyt halbyggeri
De fleste af os er ikke blege for at tænke stort, men en ting er tanken, en anden ting er planen, viljen, ressourcerne fra A til Z.
BK Thors rejse fra en middelmådig klub til den position de har i dag har inkluderet en plan, vilje og ufattelige ressourcer fra frivillige. Resultatet har givet stor tiltro og kredit fra Guldborgsund Kommune. Så stor at Danmarks Brydeforbund fik mulighed for at etablere vores kraftcenter på Nykøbing Falster, endda med et stort økonomisk tilskud i hele fem år - 2016-2021.
Men der hviles ikke på laurbærerne. I skrivende stund arbejdes der på højtryk på et, set med danske brydeøjne, helt vanvittigt projekt. Et halbryggeri som skal huse hele seks styk 12x12 madrasser, styrketræningsfaciliteter, samt mulighed for overnatning.
Jeg havde fornøjelsen af at være vidne til det første spadestik og glæder mig vildt til at se det endelige byggeri. Et byggeri alle kan glæde sig til og som også får stor betydning for dansk brydning. Den nye hal forventes at stå færdig inden Thor Masters, der løber af stablen d. 15. og 16. marts 2019. Stort tillykke til BK Thor og ikke mindst et kæmpe tak til Guldborgsund Kommune for den økonomiske støtte.
(Bud på hvordan den nyeste brydehal i Danmark kommer til at se ud.)
Tak
Til landstrænerteamet Szymon Kogut og Håkan Nyblom. Til vores sportschef Thor Hyllegaard. Til Luca Holt, Jesper Kierkegaard, Anne Christensen og Emma Brobeck for arbejdet med udviklingstruppen. Til Michael Yde for en fornem indsats med driften af forbundet. Til Rami for indsatsens på breddesiden.
Det er dejligt med super gode ansatte og frivillige i forbundet. Det gør det nemmere at være frivillig i forbundsbestyrelsen samt at kunne holde sit fokus på politikken!
Sidst men ikke mindst tak for i år, til alle bryderne, trænere, holdledere, forældre og bestyrelsesmedlemmer, uden jer var der ikke noget brydedanmark!
Med ønske om et godt nytår til jer alle.
af Palle Nielsen, formand i Danmarks Brydeforbund - 27.12.2018