Formandens Julehilsen 2019

Her kan du læse forbundets årlige julehilsen. Vi opsummerer brydeåret i internationale resultater, udvikling, træner-/talentudvikling og meget mere.

Kære brydevenner,

Jeg håber at I må få en glædelig jul med mulighed for at nyde den fred som er i luften og få ladet batterierne op. Året går på hæld, jeg kigger tilbage på året med stolthed, og med stor tilfredshed med det vi har udrettet for de penge og de ressourcer vi har.

Jeg er stolt over at vores forbund, med vores antal af medlemmer og klubber taget i betragtning, nu for femte gang i træk er repræsenteret ved OL. Jeg glæder mig sindssygt på Fredrik Bjerrehuus’ vegne. Jeg har kendt ham siden drengeårene. Der har været op- og nedture på vejen, men Fredrik er blevet ved med at forfølge drømmen også når han har været dømt ude. Og så er der Rajbek som gør det umulige, rykker en vægtklasse op til EM og bliver europamester i 82 kg. Det er helt vanvittigt og ligeledes skal jeg give udtryk for en kæmpe glæde på hans vegne. Der har været mere end blot bump på vejen for Rajbek. Men også han finder et overskud frem som man ikke helt fatter. Det hænger meget godt i tråd med at Rajbek er nomineret til ”Intet er umuligt” prisen, som uddeles ved den årlige sportsgalla ”Sport 2019”, i Herning 4. januar. Men det er ikke den eneste nominering til Sport 2019 - Rajbek er nemlig også nomineret til ”Årets Sportsnavn 2019”.

Bronzemedalje til EM debutant

Der er endnu en international medalje vi skal have nævnt – Jonas Møller fik nemlig en bronzemedalje til sit debut EM. Fantastisk, ganske enkelt. Jeg savner sgu stadig Mark O. Madsen, men med ovenstående præstationer hjælper det på afsavnet og det bliver endnu nemmere når vi så også napper en international ungdomsmedalje.

Afslutningsvis skal der kippes med kasketten til 17-årige Maria Willumsen. Hun blev vores første kvinde til ungdoms EM i mange år. Det er glædeligt atter at være repræsenteret til de store internationale mesterskaber på kvindesiden. Maria gør det somme som var nødvendigt for Håkan og Anders Nyblom, for Mark O, Brian Jørgensen med flere førhen, når der ikke var den nødvendige sparring i Danmark, der kræves for at blive den bedste. Maria kiggede udover ”grænsen”, træner til daglig på HGB Sportscollege i Helsingborg.

(U23 landsholdsbryderen Jonas Møller og Maria Willumsen. Foto: Privat / KIF Brydning)

Dansk brydning knækker kurven

Efter mange års tilbagegang og status quo er medlemstallet i Danmarks Brydeforbund endelig steget med 5%. Det er særligt i aldersgruppen 0-12 år hvor vi ser fremgang. Vores indsats på tumlehold, begynderstævner og ikke mindst det intensiverede skolesamarbejde er en del af forklaringen. Når det kommer til denne målgruppe, så er det ikke så vigtigt om man har en træner der er verdensmester eller kan ”otte” brydegreb. Ligeledes kræver det ikke de store ressourcer at afholde et ministævne med skolebrydningsregler. Næste år vil fortsat understøtte vores unikke produkt med kamplege, tumlen og moslen, med masser af motorik og kropskontakt.

Vi er godt med på DIF strategiaftalen

Vi har netop evalueret vores strategiske arbejde med Danmarks Idrætsforbund. Vi er godt med! Vi har nået de fleste af årets mål. Når det kommer til det lange seje træk med at øge medlemstallet, fandt vi det nødvendigt tidligt på året at sadle om. Det indbefattede blandt andet at vi valgte at sige farvel til Rami, med tak for godt arbejde, for at have sparket liv i klubberne, samt indspark til diverse indsatser.

Vi vil fremadrettet intensivere arbejdet med de klubber som har det vanskeligt samt at starte nye klubber og satellitklubber op. Der skal arbejdes videre med etablering og videreudvikling af tumlehold, et skole/brydekoncept samt ministævner. Sidst men ikke mindst skal der slås et slag for pige-/kvinde- og fristilsbrydningen. Kulturændring er forsat et nøgleord. Til alt dette arbejde har vi ansat en ny Udviklingskonsulent.

Velkommen til vores nye udviklingskonsulent

Simon Lui Hansen tiltræder 1. januar. Han er 29 år gammel og har siden han blev færdig med universitetsstudierne i 2017, arbejdet hos Dansk Håndbold Forbund i forskellige funktioner.

Simon bliver beskrevet som udadvendt, imødekommende, initiativrig samt en dialogskabende idrætspersonlighed. Simon ønsker at gøre en forskel for individer såvel som foreninger, bl.a. ved at lade folk mødes om fælles mål og skabe gunstige arbejdsvilkår for de frivillige. Skulle Simon rende ind i udfordringer eller nye problemstillinger, er han ikke bleg for at gå nye veje for at komme i mål. Tag godt imod ham derude.

Flere brydeklubber begynder at anvende Klubmodul denne sæson

Den går rent ind på tilfredsbarometeret. Glædeligt at se der i denne sæson er flere brydeklubber, som har taget Klubmodul til sig. Klubmodul er et enestående værktøj til at systematisere kontingentindbetalinger og hjælpe med kommunikationen i brydeklubben. Indkøringsfasen er for længst overstået og klubberne er generelt godt kørende ift. at indløse startlicenser. Den indledningsvise skepsis er nu udskiftet med en optimisme. I bestyrelsen er vi glade for Klubmodul som værktøj og når det kommer til licenser - det er jo noget vi alle indløser.

Talent & trænerudvikling I Kasakhstan

Både stolt og tilfreds, over en donation som satte ekstra skub i træner- & talentudviklingen i dansk brydning, på et for os, endnu uset niveau. Tilbage i november 2018, fik vi bevilliget et større beløb fra projektmidlerne i DIF og Team Danmark.

Midlerne er til to ture, for trænere og brydere. Det er udelukkende tale om brydere på U23-truppen, samt for trænere som har brydere på U23-truppen. Projektet startede med en tur til VM i Kasakhstan i september. Næste tur går til Ungarn. Projektet forventes afsluttet i 2020, hvor tre af de deltagende trænere slutter af med at tage diplomtræner uddannelsen, der også er finansieret af projektmidlerne.

Trænerne inddrages i internationale netværk gennem deltagelse til træningssamlinger sammen med nogle af de førende nationer inden for talentudvikling. Det kommer til at hæve niveauet fra nationalt til internationalt niveau på de trænere, der til daglig arbejder med de unge brydere, der har OL 2024 & 2028 i sigte.

Nyt halbyggeri

Mega stolt og tilfreds uden stadig helt at fatte at det nu er virkeligt.
Halbryggeriet i Nykøbing Falster, som huser hele seks styk 12x12 madrasser, styrketræningsfaciliteter, samt mulighed for overnatning stod klar til indvielse i marts måned. I forbindelse med Thor Masters, 15. og 16. marts 2019, som i øvrigt slog alle rekorder med 130 deltagere, fik jeg en rundvisning i det ”næsten” færdige projekt. Det skal ses, kan ikke beskrives. Jeg har været forbi ved flere lejligheder, imponerende hver gang. Igen, stort tillykke til BK Thor og en kæmpe tak til Guldborgsund Kommune.

Tak

Til de frivillige trænere på Udviklingstruppen: Luca Holt, Jesper Kierkegaard, Anne Christensen og Emma Brobeck.

Til landstrænerteamet Szymon Kogut og Håkan Nyblom samt sportschef Thor Hyllegaard. Til Michael Yde for en fornem indsats med driften af forbundet. Dejligt med super gode ansatte, det gør det nemmere at være frivillig i forbundsbestyrelsen samt at kunne holde fokus på politikken!

Sidst men ikke mindst tak for i år, til alle bryderne, trænere, holdledere, forældre og bestyrelsesmedlemmer, uden jer var der ikke noget brydedanmark!

Med OL billetten i hus, et europamesterskab og en EM bronze i ærmet, så er det vel bare at sige et rungende ”Glædelig Jul og Godt Nytår” til jer alle.

 


af Palle Nielsen, Formand for Danmarks Brydeforbund - 17.12.2019