Mark O. Madsen tager hul på 4 nye år

Godt et halvt år efter konflikten med Danmarks Brydeforbund giver Mark O. Madsen nu et indblik i, hvordan han forbereder sig til det det forestående VM på hjemmebane, og hvad der er hans fokus i forbindelse med sin træning.

Når man taler med den karismatiske bryder, fornemmer man klart, at han har været igennem en proces, hvor mange ting er blevet vendt, vurderet og sorteret. Med en bevidst eftertænksomhed fortæller han om de tanker og planer, han har for sin fremtidige brydekarriere.

”For mig har det handlet om at gå tilbage og starte fra bunden. Jeg har brugt meget tid på at finde ind til essensen og genfinde glæden ved brydning. Jeg har fokuseret mere på processen end på resultaterne. For mig har det handlet om at søge tilbage og få forståelse for det jeg gør, når jeg er i kamp. Jeg tænker brydning og lægger mærke til, hvor jeg skal forbedre mig under kamp. Når jeg gør det, kan jeg klart mærke, at jeg bliver bedre. Det er en fed følelse.”

                          

At Mark O. Madsen har været stille det sidste halve år er altså ingen tilfældighed. Det er et bevidst valg fra den tredobbelte VM medaljetagers side. Alle udenoms tingene i forhold til sporten er skåret væk. Dermed også det at stille op til interviews, lave pr job og komme med udmeldinger omkring sine egne chancer er der blevet takket nej tak til. Det handler om brydning og om mennesket Mark O. Madsen. I den forbindelse har mange på sidelinjen været en smule bekymret og i tvivl om, hvorvidt den talentfulde bryder nu også kunne komme tilbage efter skuffelsen ved OL sidste år og balladen med Danmarks Brydeforbund. Til det svarer Mark O. Madsen:

”Der er ingen, som skal være i tvivl om min mentalitet og indstilling til sporten. Det her er en proces. En proces, der på sigt skal gøre mig til verdens bedste bryder. Det er min ambition og mit mål.”

”Jeg er startet fra bunden og har trænet teknik og taktik. Jeg er bevidst om, at tingene ikke sker over en nat eller på et halvt år, men jeg er på rette vej. Jeg arbejder anderledes i denne olympiske cyklus - og jeg arbejder hårdt. Selvom det går den rigtige vej, er der stadig mange flueben, vi skal have sat. Der er ingen tvivl om, at den vej jeg har valgt sammen med min træner Ryzard er den rigtige. Den rigtige for mig. Jeg har genfundet glæden ved at træne og glæden ved sporten. Jeg nyder sporten på en anden måde end tidligere. Det er en fed proces, og jeg føler, at jeg har hjertet med i det jeg gør.”

                         

At han gør det med hjertet, og at satsningen har båret frugt, fik alle syn for i weekenden, da Mark O. Madsen var tilbage i en stil, man ikke har set længe. Ved det internationale stævne Pytlasinski i Polen, også kaldet ”lille VM”, var Danmarks bedste bryder i finalen mod den russiske bryder Evgeniy Popov, der blev nummer tre til EM sidste år. En finale, hvor Mark O. Madsen manede alle tanker og spekulation om sin formåen i jorden, da han kastede russeren i madrassen og dermed vandt kampen.

”Jeg har et mantra, der hedder: ”Hvis du ikke er i stand til at nyde processen, er du ikke i stand til at lykkedes som menneske”. Forstået på den måde, at det godt kan være, at du kan vinde en kamp eller et mesterskab – men hvad står du med bagefter, og hvem er du som person? Jeg vil være hel med mig selv, også efter en endt brydekarriere.”

Men selv om meget handler om, hvordan Mark O. Madsen planlægger sin træning, og hvordan han ser sit brydeliv i det store billede, kan han ikke komme udenom, at han er Danmarks absolutte topfavorit, når VM i brydning om 35 dage går i gang i Herning.

Et verdensmesterskab, der fra organisationskomiteens side er fyldt med skyhøje ambitioner og forventninger til afviklingen af. Forventninger og ambitioner Mark O. Madsen fuldstændig har meldt sig ud af for at få arbejdsro og fokus. Forventninger og ambitioner, som han stadig ikke er meget for at forholde sig til omkring sin egen person, men gerne vil tale om, når det handler om selve begivenheden.

”Jeg glæder mig helt vildt. Det bliver en kæmpe stor oplevelse at være en del af dette brydestævne. Det gør mig glad, at det her VM ikke er forbeholdt de enkelte brydere og eliten, men at det bliver et VM med verdensbedste brydere, hvor bredden får en fantastisk oplevelse. Lige meget hvad der sker til VM, så bliver det oplevelsen, jeg kommer til at tænke tilbage på, når VM er over. Det er jeg slet ikke i tvivl om. Jeg glæder mig til at møde alle de frivillige, der har meldt sig til VM. Og det glæder mig, at de ved at være en del af VM, kan få glæde af sporten.”


af Mads Bang Aaen - 19.08.2009