Allan Bo Jakobsen i den internationale brydnings Hall of Fame

Danmarks Brydeforbunds formand gennem de sidste 16 år, Allan Bo Jakobsen, blev torsdag aften præsenteret i den internationale brydnings Hall of Fame. Ved et stort anlagt arrangement i Messecenter Herning, hvor verdensmesterskaberne i brydning finder sted i denne uge, blev Allan Bo Jakobsen hyldet som det blot fjerde medlem i brydningens Hall of Fame inden for lederskab.Allan Bo Jakobsen stiftede for første gang bekendtskab med brydesporten som 12-årig, hvor hans far tog ham med i den københavnske brydeklub AK Thor. Hans far mente, at der ikke ville gå meget mere end tre måneder, inden Allan Bo Jakobsen ville miste interessen igen.

”Det er snart 50 år siden,” siger Allan Bo Jakobsen med et lidt saligt smil på læben, mens han i sagte tone tænker tilbage på ungdomsårene.

”Allerede dengang var jeg ikke i tvivl om, at jeg skulle være involveret i brydning hele livet. Det kunne jeg bare mærke på mig selv. Selvfølgelig drømte jeg om at vinde det hele, ligesom alle unge drenge gør. Men som jeg selv relativt hurtigt fandt ud af, og som min træner fortalte mig, så var jeg ikke ligefrem det største brydetalent,” griner formanden.

Talent ude for madrassen

Hvad Allan Bo Jakobsen manglede i talent, havde han til gengæld i engagementet. Allerede som 15-årig blev han leder i brydeklubben AK Thor, og hen ad vejen har Allan Bo Jakobsen blandt andet været sekretær i Københavns Atlet Union, international brydedommer ved OL i både Seoul 1988 og Barcelona 1992 samt ungdomsformand i Danmarks Brydeforbund, inden han i 1993 blev formand for Danmarks Brydeforbund.

Det enorme engagement blev torsdag aften belønnet, da Allan Bo Jakobsens blev optaget som medlem af brydningens Hall of Fame inden for lederskab. Prisen blev uddelt at det internationale brydeforbunds præsident, Raphaël Martinetti. I Hall of Fame Allan Bo Jakobsen til at stå sammen med Milan Ercegan, Raiko Petrov og Ilham Aliyev.

”Det er en kæmpe cadeau. Der er kun tre andre, som har fået tildelt en plads i Hall of Fame før. Én af dem er den tidligere FILA præsident Milan Ercegan. Så det er ganske unikt, og jeg er meget bevæget,” siger Allan Bo Jakobsen, der så frem til den store aften med en smule uro i kroppen.

Bedst i kulissen

Allan Bo Jakobsen vil nemlig helst ikke i rampelyset. Han kan bedre lige at gemme sig lidt i kulissen og arbejde stenhårdt dér. Kulisse eller ej, gennem alle de år han har været engageret i brydning, har Allan Bo Jakobsen haft fingeren med i adskillige projekter og bedrifter, der har forbedret brydesportens vilkår.

”Jeg er blandt andet meget glad for, at vi fik lavet en enhedsorganisation. Det har betydet, at vi har fået en meget mere moderne organisation, hvilket har været vigtigt for brydesporten,” siger Allan Bo Jakobsen, der dog ikke er i tvivl om, hvilken oplevelse, der har været den største:

”VM på hjemmebane er enormt. Vi har mere eller mindre arbejdet på at få VM til Danmark i ti år. Jeg er enormt stolt over, at det er lykkes. Vi har en stærk organisation bag, så jeg synes vi giver alle et meget velorganiseret VM. Der er en vilje og et engagement, som er uvurderlig. VM er højdepunktet, men jeg kan ikke lægge brydning fra mig,” siger Allan Bo Jakobsen, mens han gang på gang fremhæver alle andre end sig selv – han kan bedst lide at være i kulissen.


af Mads Bang Aaen - 25.09.2009