VM Skoleprojekt i Herning

Herning by, Danmark er i forbindelse med værtskabet af VM i brydning, blevet præsenteret i over hundrede lande. Verdensmesterskab I brydning 2009 har bragt Herning By og Danmark på verdenskortet.

Dette kvitteres der for ude i Messecenteret.

Herning viser, via mellemtrinnet på skolerne i Herning og omegn, at der er blevet brugt energi på samtlige deltagerlande.

I alt 40 skoler er blevet tildelt 2-3 lande at arbejde med / sætte sig ind i alt lige fra bnp, befolkningsantal, religion og madkultur.

Der er blevet produceret plancher, som alle kommer til at hænge i Messecentret.

Samtlige skoler har i den forbindelse fået tilbud om besøg af brydeforbundet, til et brydepas, altså prøve brydning på egen krop, samt generel info omkring mesterskabet, Messecenteret og Herning kommune.

De har set den præsentation der er blevet vist i den ganske verden, set lidt om hvad Messecentret kan, ikke mindst Herning kommunes rolle. Med udgangspunkt i filmen, ”bryderegler for dummies”, er der blevet svaret på spørgsmål til dette og brydning generelt.Propaganda for sporten kunne de selvfølgelig ikke slippe for, så filmen, ”det er fedt at gå til brydning” var de tvangsindlagt til:-), og der var helt stille når de så super seje Nanna Hyllegaard, kaste rundt med træningspartner Ida Johanson.

Ikke alle skoler tog imod tilbuddet, men de der gjorde har været super glade for besøg, de fleste kommer ud på åbningsdagen, og viser kulør.

Følgende indtryk er fra Kibæk skole lidt uden for Herning, som er velkendt med brydning. Skolen har deltaget i Herning brydeklubs årlige skolebrydedag gennem ti år.

Det er ikke sket før at stort set alle rakte hånden i vejret, da vi spurgte om de kendte til brydning:-)”Vi har, på mellemtrinnet, 4., 5. og 6. klassetrin på Kibæk skole, netop i dag afsluttet vores tværsuge under temaet VM i brydning 2009 i Herning, set under en international synsvinkel.


Vi har i ugens løb beskæftiget os med indsamling af fakta om en række lande, lavet en stor og velbesøgt udstilling med plancher med disse fakta, lavet mad fra en lang række verdensdele og ikke mindst beskæftiget os med brydning, i al almindelighed og VM i brydning 2009, i særdeleshed.


Som en del af projektet havde vi mandag og tirsdag besøg af breddekonsulenterne Esben Fonnesbek og Palle Nielsen fra Danmarks Bryde Forbund.


Konsulenterne tog sig kærligt af de 7 klasser med tilsammen ca. 150 elever og førte dem ind i de grundliggende elementer af brydningens mysterier. Selvom der, så vidt vides, ikke var tale om ”flyvende marer” eller lignende, var der ingen tvivl om, at samtlige elever lod sig dupere over de indlærte tag, kast og øvrige øvelser. Som en af drengene i en 5. Klasse bemærkede: ”Det var godt nok noget af en fed fornemmelse, at kaste ens modstander fra parttére og om på ryggen.”


Selvom der kun var tid til, at den enkelte klasse, var på måtterne i en lille times tid, blev tiden udnyttet fuldt ud af nogle interesserede og velmotiverede elever, som nøje fulgte med i de to instruktørernes henvisninger.

Stor ros og respekt fra en tilskuer til jer to, Esben og Palle. I forstod virkelig at ”ramme” børnene, der hvor de var, rent ”brydemæssigt.” Med en lang række meget relevante, spændende og motiverende øvelser, lykkedes det jer at holde børnenes interesse fanget igennem hele forløbet.


Efterfølgende har vi, fra eleverne, kun fået meget positive tilbagemeldinger på jeres instruktion. Eleverne var især godt tilfredse med, at alle kunne være med, uanset ”højde og drøjde.” Fra lærerside vil vi meget gerne takke jer for jeres indsats og medgive jer vores allerbedste anbefalinger. Tak for inspirations materiale, det ser ud til at vi kan bryde videre. Er der andre skoler, som påtænker at lave et lignende arrangement, kan vi kun påskønne dem til at komme i gang, og held og lykke til”.


Med sportslig hilsen projektlærerne ved Kibæk skole.


Vi takker tilbage til Kibæk Skole for interessen for brydesporten,

Brændgaardsskolens 5. klasse, hvor nogle af billederne er fra, var også glade for dagen og gav følgende feedback;
• gode opvarmningslege, nu kan man næsten bryde
• det var ok, selv om jeg fik en på tuden
• mega hårdt og jeg svedte rigtigt meget
• vi kom til at give slip og fløj bare rundt og fik nogen ordentlige grine ture
• det er sjovt fordi man kan komme til at kilde hinanden
• spændende med en professionel lærer, der vidste noget om tingene
• jeg troede det var nemt, men det var det ikke og derfor var det nok sjovt
• ville gerne have prøvet lidt mere "rigtig brydning"
venlig hilsen og tak for en god dag, Niels & Gitte,også tak til Haderup Skole, Vinding Skole og Holtbjergskolen.

Vi glæder os meget til at se plancherne fra alle skolerne ude i Messecenteret

Palle Nielsen


af Palle Nielsen - 16.09.2009