Thomas Michelsen - om politik og brydning

Som det jo nok er de fleste bekendt, vil tidligere elitebryder Thomas Michelsen være at finde på stemmesedlen til det næste folketingsvalg for Liberal Alliance – og ikke nok med den udfordring er den 29-årige politiassistent netop blevet far til sit 2. barn.

Jeg satte mig for, at undersøge hvad det er, der driver energien hos Thomas og hvordan han selv ser sin udvikling – fra bryder til politiker.
Mit første indtryk under interviewet med Thomas gav mig fornemmelsen af, at der er tale om en mand med et stort overskud og nogle grundfæstede værdier.

Værdierne blev forankret via en opvækst i en familie, hvor engagement og politisk bevågenhed bl.a. sikrede, at mange ting blev drøftet i familiens skød og at Thomas´ familie var aktive i den lokale brydeklub.

Allerede som ung bryder, havde Thomas derfor interessen for politik og oplevede samtidigt, at det krævede ham fuldt ud at være elitebryder. Thomas var en del af den talentstrategi, Danmarks Brydeforbund startede op midt i 90´erne og han kunne i dag ikke forestille sig nogen bedre ballast if. til også at komme til tops politisk.

Thomas tror på at evner og vilje har stor indflydelse på, om man får succes eller nederlag. En stærk ideologi, som i høj grad er kendetegnende for en bryder på topplan. ”Det giver karakterstyrke, der ikke kan købes andre steder – det giver hård hud på fingrene. Det er påkrævet i politik, såvel som i brydning. Man skal slås for at komme til tops!”, udtaler Thomas.

Thomas er også meget optaget af, hvordan man kan skabe rammer for mennesker, der måske lever et hårdt og socialt udsat liv, så de igen kan klare sig selv. I sit job som politiassistent i København, ser Thomas hver dag mennesker, der har det svært. Tiden med brydning har skolet Thomas til, at man skal være der 100 % for andre mennesker, men at det også kræver, at man er motiveret for at modtage hjælp. ”Man skal ville kæmpe og udvikle sig”, siger Thomas.

Overskuddet kommer, når man når sine mål! Det kræver at man kan tage beslutninger undervejs – også de upopulære. Saglighed og diplomati går hånd i hånd, hvis man spørger Thomas Michelsen – karakterer, der bragte Thomas langt i brydning. Thomas tror på, at når han kunne klare sig godt indenfor brydning, kan han komme langt i politik, fordi han er opmærksom på, ikke at træde på folk på sin vej.

Jeg dristede mig til at spørge Thomas, hvilke overvejelser han gør sig if. til sport og politik? Et personligt og beskedent ønske fra Thomas er, at Danmarks Brydeforbund igen bliver et elitesatsningsforbund. ”Resultaterne er der,” siger Thomas, ”så det handler om den rette styring”.
Thomas fortæller også, at han allerede har etableret et godt samarbejde med partikollegaen Joachim B. Olsen. Hvis de får muligheden, ønsker de at se på, hvordan pengene bruges i Team Danmark. Thomas kan ikke lade være med at lægge mærke til, at der oprettes alternative organer for eliteidrætsudøvere og tænke på årsagen til dette.

Men hvorfor stoppe en brydekarriere, hvor han har haft mange gode oplevelser og resultater?
I 2004 ønskede Thomas sig at uddanne sig indenfor politiet og oplevede at det var nødvendigt at prioritere. Samtidig nåede han til den erkendelse, at han ikke længere havde ”sulten” og det drive, der skal være hos en topbryder. Thomas gør ikke noget halvt og han mener det siger noget om, hvor engagerede topbrydere er og hvor stor en indsats det faktisk kræver at holde sig på toppen. Thomas har dog ikke sluppet kontakten til brydeverdenen, hvor han har skabt ubrydelige venskaber.

Thomas slutter interviewet af med at pointere, at ”folk, der har været igennem Danmarks Brydeforbunds elitemaskine, kommer ud på den anden side som mennesker, der kan klare sig rigtig godt i andre sammenhænge”.

Således blev jeg meget klogere på, hvordan politik og brydning kan ses som to alen ud af et stykke!

Louisa McKennell


af Else Kilgod - 19.12.2010