VM Moskva

Danmark blev som de fleste ved, ikke repræsenteret med brydere ved VM i Moskva grundet skader. Håkan Nybloms skulder operation har længe været kendt, men helt til det sidste håbede vi på at Mark O. Madsen ville blive sin skulderskade kvit. Den var desværre, værre end først antaget. Så det blev i stedet som turister vi tog af sted, med det formål at få filmet så mange kampe som muligt i de vægtklasser der er interessante, til fremtidig analyse. Der blev ligeledes plejet kontakter med henblik på fremtidige samlinger for elitebryderne og team 2016. Inden brydningen gik i gang var vi, repræsenteret ved Fila kongressen.

Ved dette VM startede man med græsk-romersk stil og først dag så vi igen en helt outstanding, Hamid Soryan, Iran vinde sin 5 VM titel i træk i ganske overbevisende stil. Fantastisk bryder.

I 60 kg vandt Azerbaidjans unge håb Aliyev ikke overraskende guld og det var heller ikke overraskende at Vachadze fra Rusland tog guldet i 66 kg. Mere overraskende var det at Rahimov Azerbaidjan, vandt bronze i sit første VM i 66 kg. Rahimov skiftede vægtklasse efter han tabte til Aliyev i 60 kg.

I 74 kg genvandt Cebi Tyrkiet verdensmesterskabet efter en benhård dyst mod Julfalakyan Armenien. Cebi lagde næsten konstant et stort tryk på Armenieren, men flot forsvar holdt ham inde i kampen. I tredje og afgørende periode, skulle armenieren angribe i parterre og får helt fantastisk løftet Cebi 10 sekunder før tid. Det så ud til at være en god kobling, men på vej ud af madrassen, tabte han ham. Han skulle måske ha forsøgt et kast i stedet. Kobonov Kirgizistan og Sharafetdinov Rusland vandt overraskende de 2 bronze. De lavede begge interessante ting. Kobonov havde mange spændende ting i stående. Russeren lavede et nyt løft i parterre, hvor han løftede modstanderen højt og kastede lige bagover, det så ud som om han blev stoppet, men havde styr på det.  Geogiens OL guldvinder Kvirkvelia måtte overraskende forlade turneringen efter 2. runde hvor han tabte til Zugaj Kroatien.

I 84 kg stod finalen overraskende mellem Marinov Bulgarien og Hernandez CUBA med Bulgarien som vinder. Familien Zugaj Kroatien, havde en god turnering. I denne vægtklasse vandt han sin første internationale medalje efter god aggressiv brydning. En af de store favoritter Nematpour, Iran, kom end ikke på madrassen, da han skulle møde Israel i første kamp. Iranere må på grund af politik ikke bryde mod israelere.

Svenskerne tog deres eneste medalje i 96 kg, tillykke Jimmy Lidberg. Ellers var der ikke de store overraskelser. Irans svar på Hulk, Aliakbari vandt sin første VM. Jesper Viholt mødte ham ved VM i Herning, hvor han blev nr. 3.

Armenieren Patrikeev vandt overraskende sølv i 120 kg. Han har tidligere repræsenteret Rusland, hvor han har et Europamesterskab som bedste resultat. Netop Patrikeev fremkaldte den højeste jubel blandt publikum. Lopez Nunez Cuba var suveræn og genvandt VM uden besvær.

Der var tre der genvandt deres mesterskab og fire helt nye verdensmestre.

Rusland blev bedste nation, men måtte tage til takke med en mester. De var dog ganske stabile og vandt 6 medaljer ud af 7 mulige. Georgien måtte skuffende forlade VM uden medaljer, selvom de stillede med et meriteret hold. Vores finske venner havde ligeledes et skuffende VM, hvor kun Haapamaki i 55kg præsterede ved at nå kvartfinalen. Norge fik heller ikke noget at skrive hjem om, om end det var mere forventet. Sverige fik opfyldt succeskriteriet med Jimmys bronzemedalje. Og i skrivende stund har de hentet tre medaljer hos kvinderne. Sofia Mattsson, verdensmester fra Herning, lagde ud med at tabe til Japan i første runde i en tæt og hård kamp, men kom ind igen og tog bronze i 51 kg. Søster Johanna tog bronze i 59 kg. Hanna Johanson tog bronze i 63 kg. Jenny Fransson er i klar til bronzekamp i 72 kg.

Se flere resultater på Her

Organisatorisk står man som tidligere arrangør noget uforstående overfor flere ting. Det er jo nemt at kritiserer, men den olympiske hal i Moskva er gigantisk, de havde delt den op, men alligevel så flere tusinde tilskuer ikke ud af meget. De havde kopieret setuppet med at alle spiste sammen, men det foregik på hotellet, trods masser af plads ved arenaen. Hvilket betød at bryderne måtte leve af cafeteria mad, indtil de kom tilbage om aftenen. Der blev dog på anden dagen arrangeret madpakker ud af huset. Der var sørget fint for dommerne og selvfølgelig Filamedlemmer og kendisser, men bryderne, nej. Første dag havde de tekniske problemer med tidtagning og pointavler der gik ud, det blev bedre. Til gengæld har de hoteller der kan tage et par tusind gæster af gangen, så alle var samlet på et sted, bortset for Fila bureauet. De havde ikke de samme udfordringer omkring transport som vi havde. Næste år er der VM i Istanbul. Et VM, hvor de seks bedste i hver vægtklasse kvalificerer sig til OL, jeg tror ikke der bliver problemer med at fylde SINAN ERDEM SPORTS HALL. Det er Tyrkiets største sports complex og kan rumme 15.000 tilskuer. Så må vi håbe at de tænker mere på bryderne end russerne.
Der blev tid til at se lidt af Moskva, imponerende by, der emmer af historie. Masser af nyrige russer der ikke tøver med at skilte med det.

Frank


af Frank L. - 01.09.2010