Fra motorikhold til dansk mester - miniportræt af the Ottesens

Ved Danmarksmesterskaberne i Frederikshavn tidligere på året, blev de to brødre Marius og August Ottesen fra Heros Frederiksværk, dansk mester i henholdsvis 38 og 47 kg klassen for drenge i alderen 11 til 14 år.  
Det lå i kortene at de to drenge skulle gå til brydning. Også at de ville få flair for det. Begge er sønner af den tidligere storbryder fra Heros, John Ottesen.

 
The Ottesens samlet efter mesterskabet i Frederikshavn

John startede med at gå til brydning i HAK, Helsingør da han var seks år gammel og skiftede senere til Heros Frederiksværk. Han har vundet et hav af danske mesterskaber, i tidsrummet 1974 til 1997. I drenge, ungdoms og junior årene for HAK, Helsingør og som senior for Heros Frederiksværk.
I de 25 år deltog John i samtlige individuelle danske mesterskaber og sluttede aldrig uden for podiepladsen.
John har desuden deltaget ved både NM, EM og VM, med NM bronze og en sjette plads ved EM som bedste internationale resultat.
Imponerende, beundringsværdig statistik i en periode hvor medaljer ved internationale mesterskaber, ikke var noget man regnede muligt, men blot drømte om.
Udover de individuelle titler, var John også med til at vinde mange holdmesterskaber for Heros Frederiksværk

Se Johns meritter HER

Efter brydekarrieren har John fungeret som klubtræner, assisteret trænerne på både senior og ungdoms landshold.

 
Her ved en af Håkan Nybloms kampe ved EM 2008

 
Her sammen med Anders, Håkan og Mark, før deres gennembrud som senior

John er i dag et kæmpe aktivt, når det gælder om at skaffe penge til brydesporten. Har hjulpet mange klubber med at tjene penge via spilleautomater mv.

I morgen den 20. juli 2011, runder John 48 år og der skal med dette skriv, lyde et tillykke og en stor tak til John for hans kæmpe virke og indsats for dansk brydning.

Jo, så drengene Marius og August blev tidlig brydepræget og fik mulighed for at starte til brydning før de blev seks år.


Forside på brydebladet fra 2002

For Heros Frederiksværk, tog i januar 2002 et nyt initiativ og startede et motorikhold i klubben for børn mellem fire og seks år. Indtil da havde det være almindeligt at starte i klubben, når man var seks år.
Tidligere bryder og mangeårig leder, Hans-Otto Jørgensen startede holdet sammen med nogle forældre, da han mente at de børn der kom til brydning var for dårlige af deres alder rent motoriske. Og god motorik er jo grundstenen i brydesporten.
Kim Tønder, daværende formand og flere forældre førte det videre.
I dag har rigtig mange af brydeklubberne et hold for denne gruppe.
Motorik og bevægelse holdene fokuserer på gymnastikken, tilført mosling og tumleri.

Se Artikel HER fra "Brydning" 2002 af daværende breddekonsulent, Morten Hansen

Når Marius og August nu ikke kunne holdes væk fra brydelokalet, så var det super at komme i gang med grundtræningen for brydesporten før tid. Begge har som farmand også trænet og brydet kampe for HAK, Helsingør.
Den tidlige motorik træning har nok ikke været afgørende for deres nuværende succes som brydere, men de fik en kanon start.
Begge drenge deltager på talentsamlinger under Danmarks Brydeforbund.
Begge håber på at komme med i truppen af talenter der skal afløse team 2016 satsningen.
Danmarks Brydeforbunds eliteudvalg vil senere på året danne team 2020. Målrettet satsning mod OL i 2020.
Både Marius og August har forudsætningerne for at komme langt med deres brydning og betingelserne for at komme til at gøre sig gældende internationalt er bedre end da farmand var med. Det skal blive spændende fortsat at følge dem.

Palle Nielsen


af Palle Nielsen - 01.07.2011