Kredsturnering Sjælland med nyt koncept

Kredssamling Sjælland i Roskilde den 24.11.2012

Den oprindelige stævneform ved kredsturnering på sjælland var ”brugt op” for flere klubber.
På et møde mellem de sjællandske klubber enedes man om at prøve noget helt andet, og ved først kommende lejlighed afprøve det nye koncept.
Lørdag den 24.11.2012 blev dagen, AIR Roskilde var værter.

Der var start kl. 10 med fælles opvarmning, træning der passede de enkeltes niveau (nybegynder eller begynder), samlet frokost, kampe i henholdsvis sumo og fristil for de helt nye, og fristil og græsk romersk stil, for de lidt mere øvede.

Selve kampene blev brydet i mindre felter / 12x12 madras delt i fire felter. Grupperne blev lavet efter frokosten, nemt og hurtigt, efter niveau, alder og størrelse.
Dagen blev afsluttet med fælles leg og sluttede 14.30.
Der var mødt 79 unger og ca. 70 forældre, trænere og ledere op, imponerende.
Det skal bemærkes at der var flere pigebrydere, end sædvanligt.

Der var naturligvis evaluering bagefter og jeg har sammenfattet ordene her;

”kaostisk, ikke meget for fristil og sumo (smagsag), men godt koncept, ungerne hyggede sig. Og det kunne de også ha gjort alene med GR”


Fælles opvarmning

” Hvad med næste step – videre bygning. Noget der nærmer sig cup, dels for at mindske overgangen, dels for at træne nye dommere”

”Mange forældre sad ikke passivt og så kun deres egen dreng/pige. De var langt mere med”

”Kaos men ikke problematisk (sjov kaos), ungerne navigerer fint i det. Vigtigt med den fælles start og fælles afslutning”


Begyndergrebet halvnelson instrueres af Wissam og Luca


Intens lytten og kiggen efter detaljer


Og så ellers i gang med at afprøve det selv

Et paradigme skift i forhold til tidligere, vi drager mere omsorg overfor målgruppen / i stedet for at lade de stærkeste overleve i det traditionelle felt. Vi vil fastholde flere, få større masse”

”Meget mindre ”sceneskræk” med denne form. Vi mister mange i den alder, med den traditionelle stævneform.”
 
”Heller ikke sceneskræk hos forældrene, flere smil på deres læber med denne stævneform – de bliver nemmere at overtale til at tage med næste gang”


Nye brydere hjælpes i gang med kamp

”Mange piger blandt deltagerne – en stævne form der også tilgodeser dem”

”Oplever at bryderne bliver stimuleret på de rigtige parametre. Ingen sceneskræk
Gerne et trin mere, så der er noget for dem der har niveau lige før cup stævner”

”Vi har i dag været vidne til, en Revolution på sjælland indenfor, hvordan at man byder nye brydere og forældre indenfor i vores fantastiske sport”

”Sumo og fristil giver bedre brydere: udfordres mere på balance og benstilling. Og det er nemmere at tage en helt ny bryder med ud første gang”


Otte kampe i gang på en og samme gang i mindre felter

”En slags udvidet træning og hvis ikke de havde succes med en stilart, så kunne det være at de fik succes med en anden”

”Med fristil, så vi pludselig mange flere inddyk og hoved i klemme, hovedrul end normalt. Med GR er det mest flyvende mare og hovedfaldsgreb og halv nelson i parterre”

”De har med denne stævneform et frirum, når der ikke er fokus på medaljer og resultat. Ingen pres”

”Ungerne hygger sig, alle kan fristil, så alle kan være med. Dem der lige er startet og ikke mindst pigerne. Her er høj aktivitet, før fik bryderne 5-8 minutters brydning og der var meget ventetid”

”Kanon stævne.......det bedste der er sket og jeg har oplevet i børne brydning siden min knægt startede for knap 8 år siden”

”Første stævne for min dreng, Thor Kjærside, så ikke noget at sammenligne med, men konstaterer glad at knægten helst ikke ville af sted om morgen, men nu ikke var til at drive hjem”


Glade børn samlet tilsidst

”Stævneformen er afhængig af at alle hjælper til - Suverænt samarbejde på tværs mellem træner og ledere, ikke oplevet lignende i de ni år jeg har været med”


Peter Jensen, tegner og fortæller den enkle måde at dele ind i grupper

”Der var 79 brydere, 70 voksne. Ikke en negativ voksen – vi må ha ramt noget rigtigt.
En af de mest positive dage i mit træner/leder liv. Det fedeste stævne”


Jeg selv, tog spændt af sted i min egenskab af projektleder på vores ATK projekt, som vi kalder BRAT (brydningens aldersrelateret trænings koncept) og på vegne af ATK udvalget.
ATK udvalget var også repræsenteret ved Peter Jensen, som også er formand for, Frederiksberg Motorik og Atlet Klub.

Da vi så referatet fra mødet mellem de sjællandske klubber, blev vi overordentligt glade.
Set med BRAT briller er dette et ”all in” skridt, der tilgodeser at udvikling er i fokus, frem for resultat, at det er brydning i børnehøjde, at der bestræbes at give den rette udfordring til rette alder og niveau.

Der kan selvfølgelig justeres på indhold, men overordnet er det, det mest aldersrelateret koncept til denne målgruppe, jeg har været vidne til.
Ordene fra trænere, ledere og forældre og ikke mindst den udstråling der kom fra børnene fortæller alt det vi i ATK udvalget efterspørger. Jeg fik også snakket med en del forældre der alle ytrede tilfredshed med dagen.

BRAT projektet er støttet af Team Danmark med 150.000 og er godt på vej. Projektet skal ende op med en bog, som forventes klar til udgivelse den. 1.3.2013. Udvalget har ligeledes hjemmesiden brat.dk, hvor der ligger dokumenter og artikler til inspiration.
En ting er at lave en bog, en anden ting er implementering og forankring. Men dette initiativ må vi sige at implementeringen allerede er i gang. 

ATK udvalget ønsker fortsat god vind med dette stævne, som også nemt kan laves i miniformat i klubregi, med nogle nabo klubber og selvfølgelig ved de mange camps.

Takker for en forrygende dag

Venlig hilsen
Palle Nielsen, ATK Projektleder og DB formand.


af Palle Nielsen - 01.11.2012