Dansk brydning repræsenteret ved OL for 3. gang i træk

Lørdag den 21.04.2012 har uden tvivl været en rigtig stor dag for dansk brydning, hvor det var svært at få armene ned som dansker. Under afviklingen af vægtklasserne 55 og74 kg ved turneringen i Sofia lykkedes det Mark O. Madsen og Håkan Nyblom at kvalificere sig til OL i London til sommer.
Som landstræner Szymon Kogut udtaler:
"Det er en fantastisk dag, som er beviset på at det lønner sig at arbejde hårdt og målrettet. Jeg kan kun glæde mig over, at Håkan og Mark kvalificerer sig til OL. Anders leverede en god solid præstation og både han og Fredrik har stadig chancer for at kvalificere sig ved de kommende kvalifikationsturneringer. Nu skal der holdes en 14 dages pause fra brydning, hvorefter forberedelserne frem mod OL begynder, for Håkan og Mark"

55 kg
Håkan mødte i sin første kamp Anar Zeinalov fra Estland, hvis bedste resultat var en 5. plads ved EM i 2011, hvor han slog Anders Ekstrøm. Håkan vandt kampen i 3 perioder med 1-0, 0-1, 1-0. Dernæst var der langt op til et skandinavisk opgør, da Håkan mødte norske Anders Rønningen. Her vandt Håkan  igen flot i 2 perioder med resultatet 1-0 og 1-0, hvilket sikrede Håkan finalen og den gyldne OL billet. Finalen stod mellem Håkan og hjemmebanefavoritten bulgarske Aleksandar Kostadinov. Håkan leverede her en pragtpræstation og kunne gå derfra som vinder med resultatet 1-0 og 4-0.60 kg
Anders mødte i sin kamp Aurelian Leicu fra Rumænien. Trods en god og solid præstation kampen igennem lykkedes det ikke Anders at besejre rumæneren. Kampen kom ud i tre perioder, hvor rumæneren trak det længste strå, efter en tvivlsom dommerafgørelse.74 kg
I første kamp leverede Mark en solid præstation mod Yauhen Bacho fra Hviderusland ved at vinde kampen i 2 perioder med 1-0, 2-0. Anden kamp bød på en magtdemonstration fra Mark, hvilket ikke levnede mange chancer til østrigske Florian Marchl, som tabte med resultatet 1-0, 2-0. I semifinalen stod Mark overfor hjemmebanefavoritten, Iliyan Georgiev. Hjemmebanefordelen var ikke nok. Med et flot kast i 2. periode var sejren slået fast. Mark sikrede sig finalepladsen og den eftertragtede OL- billet efter 2 perioder med pointene 2-0, 3-0. I finalen, mod Georgieren Zurabi Datunashvili, hvor der ikke var det helt store på spil, tabte Mark i 2 perioder med 0-1, 0-4.Efter dagens flotte præstationer fra vore danske brydere udtaler formanden:
Først og fremmest et stort tillykke til Håkan Nyblom og Mark Madsen med OL billetterne og til alle dem omkring dem, som har været med til at gøre det muligt. Der skal også lyde en stor tak til det danske trænerteam Szymon Kogut og Thor Hyllegaard Pedersen, som fandt den rette træning. Det er en fantastisk dag, hvor armene er højt oppe. Vi fornemmer her i Sofia at brydedanmark har været med hele dagen, så tusind tak for jeres opbakning. Der kommer lykønskninger fra højre og venstre, fra brydeverdenen og mange andre. Stor respekt til Håkan og Mark, der efter skulderoperationer er kommet så flot tilbage. Vi glæder os til at se Håkan og Mark i aktion til OL den 5.8.2012.

Danmark fik sammen med Armenien og Ukraine hele 2 brydere til OL. Store nationer som Rusland og Tyrkiet fik ikke en eneste bryder kvalificeret til det kommende OL. Det lykkedes heller ikke for hverken Sverige eller Norge at kvalificere sig til sommerens OL.
Resultaterne efter dagens kampe i græsk romersk brydning ser således ud:

55 kg:

1) Håkan Nyblom (Danmark)
2) Aleksandar Stoyanov Kostadinov (Bulgarien)
 
60 kg:
1) Kamran Mammadov (Aserbajdsjan)
2) Matti Tapio Kettunen (Finland)

66 kg:
1) Steeve François Fabien Guenot (Frankring)
2) Edgaras Venckaitis (Litauen)

74 kg:
1) Zurabi Datunashvili (Georgien)
2) Mark Overgaard Madsen (Danmark)

84 kg:
1) Vasyl Rachyba (Ukraine)
2) Amer Hrustanovic (Østrig)

96 kg:
1) ArturAleksanyan (Armenien)
2) Ardo Arusaar (Estland)

120 kg:
1) Yuni Patrikeev (Armenien)
2) Eugeni Orlov Ukraine)

Endnu engang skal der lyde et stort tillykke til Mark O. Madsen og Håkan Nyblom, som med deres flotte præstationer, sikrede sig de eftertragtede OL pladser.

Amir Lavasani


af Else Kilgod - 22.04.2012