Brydning tilbage på OL programmet

De 30 mio. brydere på verdensplan, herunder de danske, kan nu ånde lettet op, da det i dag blev besluttet at tilføje brydning til programmet ved OL i 2020 og 2024. I starten af året chokerede IOC´s eksekutiv komite ellers ved at fjerne brydning fra listen af kernesportsgrene, men en lille men betydelig majoritet af IOC medlemmer stemte i dag for, at brydning kan forblive på det olympiske program.Beslutningen blev truffet på det 125. møde for Den Internationale Olympiske Komité (IOC) i Buenos Aires, Argentina, hvor Tokyo dagen forinden var blevet tildelt værtsskabet for OL 2020.

Repræsentanter fra Det internationale Brydeforbund, FILA, skulle i dag, sammen med repræsentanter fra Squash og Baseball/Softball præsentere deres individuelle sportsgrene for Den Internationale Olympiske Komite. Delegationen fra FILA, ledet af FILA præsident Nenad Lalovic, leverede en formidabel og fantastisk præsentation med fokus på historie, fornyelse, forbedring og inklusion.På det efterfølgende pressemøde sagde IOC Præsident Jacques Rogge følgende:

"Jeg vil gerne lykønske FILA. Brydning har vist stor lidenskab og modstandsdygtighed i de sidste par måneder. De har taget en række skridt for at modernisere og forbedre deres sport, herunder tilføjelsen af ​​flere kvinder og atleter i beslutningstagende organer, regelændringer for at gøre sporten mere spændende og let at forstå og en ligelig fordeling i antallet af vægtklasser for mænd og kvinder. Vi er tilfredse med brydningens tiltag og glade for at have brydning på det olympiske program i 2020 og 2024."

I Danmark har der været en spændt stemning helt frem til afstemningen i dag, men da afgørelsens positive udfald kom, lød der en lettelsens suk på tværs af Brydedanmark.

Som Formand Palle Nielsen udtalte til pressen:

”Det er altafgørende at være med til OL. Jeg er rigtig, rigtig lettet. Det har været nogle meget anspændte timer…..For bryderne er det fuldstændig fantastisk. Det er dem, der sveder og kæmper og håber og tror på drømmen.”

For bryderne har beslutningen i dag selvfølgelig den største betydning. Vor danske bryder, Tobias Fonnesbek, som skal kæmpe ved det forestående VM i Budapest udtrykker følgende:

”Nu er min brydekarriere, i OL regi, ikke kun begrænset til OL i 2016. Jeg har nu fået en fantastisk mulighed for også at forfølge min drøm frem til OL 2020 i Tokyo.”

Team 2020 bryder Ahmed Iskandarani var ovenud begejstret da nyheden kom og havde denne glædessprudlende udtalelse:

”Jeg har nu fået den ultimative motivation til at fortsætte min træning, da jeg nu også har fået muligheden for at forfølge min drøm om at kæmpe om en OL medalje.”

Denne intense periode fra februar til i dag, har uden tvivl været et ”wake-up call” for det internationale Brydeforbund, FILA, som har implementeret nødvendige ændringer i organisationen og indenfor selve sporten, for at gøre den mere attraktiv og seværdig. Lad os håbe, at de positive takter fortsætter.

Amir Lavasani


af Amir Lavasani - 08.09.2013