Et flot dansk VM 2013 overståetEn stemningsfyldt moderne arena, Papp László Budapest Sportarena, som også husede VM i 2005, dannede rammen om dette års VM i Budapest. Forud for VM i græsk-romersk var gået nogle hæsblæsende dage med fristil og kvindernes VM, så publikum var lørdag og søndag fuldt ud opsatte på, at levere et lydtæppe, som var et VM i græsk-romersk brydning værdigt.
Mange havde fundet vejen til Papp László Budapest Sportarena, heriblandt mange danske brydefans som var at finde på lægterne og klar til at bære vore danske brydere frem. Direktøren fra TeamDanmark, Michael Andersen og TeamDanmark konsulent Lars Green havde også taget turen til Budapest for at se vore danske brydere.

Den danske delegation ankom torsdag til Budapest, hvor humøret var højt og motivationen stor. Tobias Fonnesbek, 60 kg, BK Thrott skulle indvejes fredag og i kamp lørdag, mens Mark O. Madsen, 74 kg, Thor Nykøbing skulle indvejes lørdag og i kamp søndag.

Tobias Fonnesbek, 60 kg.


Tobias Fonnesbek blå

Her var der indvejet 39 brydere, heriblandt Tobias Fonnesbek. I Tobias’ første VM kamp som senior, mødte han kinesiske Jingjie Zhou. En flot brydeindsats sikrede Tobias en sikker og komfortabel sejr på 6-3.
I 8-delsfinalen stod Tobias overfor bronzevinderen ved sidste års asiatiske mesterskaber, Seung- Jae Woo fra Sydkorea. Trods en ihærdig indsats, hvor Tobias med jævne mellemrum måtte have behandling for en skade på hagen, lykkedes det ham ikke at sikre sig sejren. Da Woo tabte semifinalekampen til bulgarske Ivo Serafimov Angelov, betød dette samtidig et ærgerligt exit for Tobias fra dette års VM.
Alt i alt var det en godkendt præstation af den unge talentfulde danske bryder, som havde sin VM debut som senior. Han sikrede sig en flot 17. plads ved turneringen.

Mark O. Madsen, 74 kg


Mark O Madsen rød

I denne vægtklasse var der ligeledes indvejet 39 brydere. Mark havde fået en meget svær lodtrækning og havde udsigt til mange stærke modstandere på sin vej mod finalen.
I første kamp stod Mark overfor sølvvinderen ved det nyligt afholdte asiatiske mesterskab, iranske Hadi Alizadeh Pournia. Mark havde fuldt kontrol over kampen og kunne med solid og aggressiv brydning gå fra madrassen som vinder med 4-0.
I næste runde ventede japanske Takehiro Kanakubo og det blev en nervepirrende affære. Ved slutfløjtet var stillingen 1-1, men de nye regler om advarsler gav Mark en fordel, da japaneren havde to af slagsen. Dette betød, at dommeren slutteligt kunne hæve den danske arm og udnævne Mark som vinder af kampen.
Bulgarske Yavor Dimitrov Yanakiev, bronzevinderen ved det nyligt afholdte europamesterskab i Georgien og tidligere verdensmester, var næste udfordring. Det blev et meget spændende opgør, hvor Mark i slutningen af kampen får vendt et angreb til en faldsejr.
Dermed var han nu klar til en semifinale mod den forsvarende verdensmester og OL guldvinder fra London, Roman Vlasov. Det blev en uhyre tæt og spændende kamp, hvor Mark gjorde en fantastisk indsats, men som desværre endte 5-3 til russerens fordel.
Bronzekampen, som løb af stablen senere på aftenen, blev et opgør mod den stærke bryder Arsen Julfalakyan, som også havde en sølvmedalje fra OL med i bagagen. Mark kæmpede hårdt for at sikre sig den eftertragtede medalje, men marginalerne var ikke på Marks side. Det var således armeneren, som i sidste ende kunne stå med bronzemedaljen om halsen. Mark måtte derved tage til takke med en, efter omstændighederne, flot 5. plads.

Mark O. Madsen har med sin indsats ved dette års VM bevist, at han trods skaden og den deraf følgende minimale brydetræning, hører til blandt de bedste i verden.

Topplaceringerne i de andre vægtklasser i græsk-romersk brydning fordelte sig således:

55 kg
1.       YUN, Won Chol (Nordkorea)
2.       Gyujin Choi (Sydkorea)
3.       Peter Modos (Ungarn) og Roman Amoyan (Armenien)

60 kg
1.       Ivo Serafimov Angelov (Bulgarien)
2.       Ivan Kuylakov (Rusland)
3.       Seung-Jae Woo (Sydkorea) og Elmurat Tasmuradov (Uzbekistan)

66 kg
1.       Han-Su Ryu (Sydkorea)
2.       Islam-Beka Albiev (Rusland)
3.       Tulsi Yadan Sandeep (Indien) og Frank Staebler (Tyskland)

74 kg
1.       Hyeonwoo Kim (Sydkorea
2.       Roman Vlasov (Rusland)
3.       Arsen Julfalakyan (Armenien) og Emrah Kus (Tyrkiet)

84 kg 1
1.
.       Taleb Nariman Nematpour (Iran
2.       Saman Ahman Tahmasebi (Aserbajdsjan)
3.       Javid Hamzatau (Hviderusland) og Viktor Lorintz (Ungarn)

96 kg
1.       Nikita Melnikov (Rusland)
2.       Artur Aleksanyan (Aserbajdsjan)
3.       Balasz Kiss (Ungarn) og Shalva Gadabadze (Aserbjadsjan)

120 kg
1.       Amir Aziz Aliakbari (Iran)
2.       Heiki Nabi (Estland)
3.       Nurmakhan Tinaliyev (Kasakhstan) og Riza Kayaalp (Tyrkiet)

Rusland kunne med 1 guld- og 3 sølvmedaljer og med samlet 43 points erklæres som vinder af holdkonkurrencen. Sydkorea efterfulgte med to guld-, en sølv- og 1 bronzemedalje og samlet 37 points. Værtsnationen, Ungarn indtog en samlet 3. plads med 31 points.

Top 5 kan ses i nedenstående:
1.       Rusland: 43 points
2.       Sydkorea: 37 points
3.       Ungarn: 31 points
4.       Iran: 29
5.       Armenien: 28 points

Der var ligeledes dansk deltagelse blandt den dømmende del af VM, da vores danske olympiske dommer Lütfü Atay deltog ved årets VM. Han gjorde en rigtig god figur og dømte flere finalekampe og beviste hermed, at han hører til blandt FILAs bedste dommere.


Dommer Lütfü Atay

Danmarks Brydeforbund vil gerne benytte lejligheden til at takke bryderne Mark O. Madsen og Tobias Fonnesbek for en fantastisk indsats op til og under VM. Der skal ligeledes lyde en stor tak til landstræner Szymon Kogut, assisterende landstræner Håkan Nyblom samt ungdomslandstræner, Thor Hyllegaard for en formidabel indsats.

Amir Lavasani


af Amir Lavasani - 23.09.2013