Stockholm Open 2014

Stockholm Open 2014

Stockholm har tidligere været værter for både Stockholm Junior Open og Stockholm Summer Games, så nu var turen kommet til et Stockholm Open for seniorer. Den første udgaven blev afviklet i Erisdals Hallen og alle brydere og officials overnattede på Hotel Clarion nogle hundrede meter derfra – så den del af stævnet var helt i top. Al spisning foregik også på hotellet så heller ikke her var der årsag til klager.
Harri & co. havde inviteret nationer ganske målrettet og derfor kom der 76 brydere til start fra 14 forskellige nationer – lige tilpas til en lørdagsturnering. Vokser deltagerantallet, bør arrangøren nok tage søndagen i brug også.

Danmark havde planlagt at stille med fire brydere til Stockholm Open, men på grund af Anders Ekströms håndskade blev det danske hold reduceret til tre aktive.

Tobias Fonnesbek, BK Thrott repræsenterede Danmark i 59 kg klassen. Her var der blot fem indvejede brydere, hvilket betød at alle brydere var ”garanteret” fire kampe. Tobias lagde ud mod Stig Andre Berge fra Norge. Første periode endte 0-0 da Tobias forsvarede sig godt i parterre i slutningen af perioden. I anden periode gik det ”ned ad bakke” – Stig Andre kørte Tobias træt og vandt kampen 9-0.
I anden runde stod tyske Peter Haase for modstanden. Her var det Tobias, der var den stærkeste og styrede kampen, som det passede ham. Kampen nående ikke halvvejs i første periode, før Tobias havde samlet en teknisk faldsejr på 9-0 sammen.
I tredje runde mødte Tobias den lokale helt, Isac Selder. Det gik ikke helt så hurtigt i denne kamp, men der var ingen slinger i valsen. Tobias scorede to point i første og fem point i anden periode til en samlet 7-0 sejr.
I sin sidste kamp vamdt Tobias en teknisk faldsejr over Dustin Scherf fra Tyskland – Tobias scorede otte point via fire oprulninger i første periode og således var sølvmedaljen en realitet. Sidste uges sølvmedalje i Italien blev således godt fulgt op med et tilsvarende resultat denne weekend.

Fredrik Bjerrehuus fra Herning BK viste stabile takter i 66 kg klassen. Fredrik lagde ud med en sikker 8-0 sejr over unge Matias Lipasti fra Finland. I semifinalen blev det til en skøn revanche over finske Jussi-Pekka Niemistö. Fredrik lagde pres på finnen fra start og scorede tre point i første periode og fik også i anden periode dømt finnen passiv. Ved stillingen 4-0 til Fredrik sluttede han kampen af med et flot løft til fire point, og så var den tekniske faldsejr en realitet. Fredrik tabte stort til finnen ved årets NM så det var godt at få tingene ”på plads” igen.
Finalen mod Edgar Melkumov blev en spændende affære. Ingen af bryderne kunne dominere i længere tid ad gangen. Begge viste samtidig flere eksplosive aktioner og nogle ”sikre” oprulninger. Fredrik var den skarpeste og scorede de sidste point på et flot udført vipkast. Det betød anden weekend i træk med guldmedalje ved et FILA stævne for Fredrik (tredje gang i år) der med den rigtige træning og ikke for alvorlige skader, ser ud til at gå et godt efterår i møde.

Rajbek Bisultanov, Herning BK var Danmarks repræsentant i 75 kg klassen. I den indledende omgang vandt Rajbek 6-4 over franske Evrik Nikoghosyan i en meget spændende kamp. Franskmanden var til EM i år, hvor han tabte til Mark O Madsen, så med det som ”målebæger” var dette en ganske god skalp for unge Rajbek, der stadigvæk er juniorbryder. Ligeså godt som han gjorde det i første kamp, ligeså dårligt gik det i anden kamp. Petros Manoulidis fra Grækenland stod for modstanden i kvartfinalen. Det startede ganske lige med en etter til grækeren og et total til Rajbek. Herefter faldt Rajbeks brydning sammen og det blev ikke til flere point til ham – kampen endte 5-2 til Manoulidis.

Finalestævnet blev ”delt” sammen med World Fighters United. Der blev kæmpet syv brydefinaler og seks finalekampe i Muay Thai. Det gav flere tilskuere og en ganske god stemning. Ud over at turneringen rent tidsmæssigt ligger godt, vil jeg også fremhæve speakeren i hallen, der var meget saglig og faglig dygtig. Det bedste med denne første udgave af Stockholm Open er dog den efterfølgende samling, der afholdes på det svenske OL træningscenter på Bosön. Stort set alle deltagere til stævnet stiller til start mandag og de næste 10-12 dage på de syv madrasser de har til rådighed. Herudover dukkede der yderligere 11 tyskere op søndag aften og i dag mandag bliver den polske delegation suppleret med 8-10 brydere. Det kan kun blive godt.

Link til resultater kan ses HER

Erik Nyblom


af Else Kilgod - 09.06.2014