Brydning i BiffenFilmen Foxcatcher, der har premiere den 22. januar i Danmark, er baseret på en sand brydehistorie fra USA:


I firserne hutler den tidligere olympiske guldvinder i brydning fra Los Angeles i 1984, Mark Schultz (Channing Tatum) sig gennem tilværelsen med spredte optrædener på skoler og foreninger. En dag inviteres han til at møde arvingen til en af verdens største private formuer, John du Pont (Steve Carell), der beder ham samle de bedste amerikanske brydere for at træne dem – og sig selv - til 1988 OL i Seoul. Mark accepterer opgaven, både for at få sin karriere tilbage på rette spor, men også for at træde ud fra skyggen af sin ældre bror, Dave, der selv er OL guldmedaljevinder fra Los Angeles og nu en respekteret brydetræner. Med sine ubegrænsede økonomiske midler og nybyggede træningsfaciliteter på sit landsted, ”Foxcatcher” Farm, udnævner du Pont sig selv til cheftræner for holdet, for derigennem at vinde sine ligestilledes og – ikke mindst – sin iskolde og nedladende mors (Vanessa Redgrave) respekt. Efterhånden som Mark begynder at se op til sin velgører som en faderfigur, intensiveres deres indbyrdes forhold. Men du Ponts uberegnelige personlighed og psykologiske spil begynder at påvirke Marks allerede tyndslidte selvtillid, hvilket også snart spejles i hans træningsresultater. Da du Pont overtaler – og reelt køber – David, og flytter hele sin tillid som træner over på ham, der har al den autoritet og selvtillid, som både han selv og Mark mangler, tager trioen første skridt i retning af en tragedie, som ingen kunne have forudset…
Den Oscar®nominerede instruktør, Bennett Miller (“Capote”, “Moneyball”), har skabt en svidende, autentisk beretning om tre mænd, der hver især famler efter deres meget forskellige versioner af den amerikanske drøm…

Trailer: kan ses her


af Else Kilgod - 15.01.2015