99 dage til NKC åbner

Indlæg af Erik Nyblom, Næstformand i Danmarks Brydeforbund

Nu er der kun 99 dage til Danmarks Brydeforbunds Nationale Kraftcenter slår dørene op på Nykøbing Falster

Personlig er jeg meget glad for at vi nu nærmer os dagen, hvor vi igen samler kræfterne for de brydere, der vil satse på en karriere på landsholdet.

Jeg har gennem snart 20 år været med til at præge talent- og elitearbejdet i dansk brydning. Dette har bragt mig vidt omkring i verden og jeg er privilegeret ved at have set rigtig mange set ups på centraliseringer i forskellige lande. Jeg har mødt og snakket med et utal af sportschefer og landstrænere gennem denne tid, og selvom vi som en lille brydenation ikke kan matche alle internationale tilbud, så tager jeg mange input med mig, i arbejdet til skabelsen af vores egen model.

Hvorfor Kraftcenter?

Det var overskriften på mit indlæg ved repræsentantskabsmødet 2015. Jeg vil tillade mig at gengive nogle sætninger herfra.

Det rigtige politiske svar på spørgsmålet er nok: For at forbedre elitens vilkår i forhold til DB’s målsætning i forhold til eliteresultater (hvert år at have 2 brydere i medaljekampe ved EM, VM & OL). Det praktiske svar kunne godt være: For at give de bedste brydere vi har, en mulighed for at, gå ”all in”.

'

(Rajbek Bisultanov til NM 2015. Foto: Jann Bak)

En væsentlig faktor for at kunne opnå forbundets målsætning er en centralisering af eliteaktiviteterne. At samle alle interessenter for dette ”projekt” et sted, for at sikre bedst mulige kvalitet i arbejdet. Et kraftcenter!

Team Danmark: Elitesatsninger skal centraliseres

I Danmark har alle eliteidrætsgrene opnået bedre resultater ved at centralisere deres elitesatsning, fortæller Team Danmark.

Norge er et naboland der med succes har centraliseret deres elitebrydning. Jeg tror de fleste af jer kender til Stig André Berge. Han var et stort talent i mange år og vandt sølv ved EM 2007, men det er egentlig først nu han, for alvor, har nået verdenstoppen i sin vægtklasse.

Dem af jer der har læst i BRAT, ved at der ofte bliver henvist til 10.000 timers ”reglen”. I den norske model træner de bedste junior- og seniorbrydere sammen i Oslo området, hvilket for Stig Andrés vedkommende betyder at han får 10-12 træningspas per uge, med kvalificeret modstand. Noget tyder på at det også var noget der skulle til i Stig Andrés tilfælde – der opnåede bronze ved VM 2014 og kvalificerede sig til sit tredje OL ved kvalstævnet i Mongoliet i april i år.

Der er ingen genveje til succes

Landstræner Szymon Kogut er inde på samme linje: Der er ingen genveje til succes. Det kræver megen god træning - i høj kvalitet - i lang tid. Naturligvis skal selve træningen holde høj kvalitet, men det kræver også at du har tilstrækkelig mange gode træningspartnere, for kontinuerligt at hæve dit niveau. Rajbek Bisultanov havde aldrig nået det niveau han er på i dag, hvis han havde gået hjemme i Herning og trænet, i stedet for at få den sparring han har i træningslokalet i Nykøbing.

Vi er få og pengene er forholdsvis små, så det giver god mening at samles et sted – både kvalitetsmæssig og økonomisk. At kommunen og det lokale erhvervsliv bakker op om satsningen giver flere muligheder og en stor tro på at projektet både bliver skudt godt i gang, samt at vi får gode vilkår for at blive den succes vi håber på.

Inden kraftcenteret åbner, skal vi følge sommerens store højdepunkt, de Olympiske Lege i Rio de Janeiro – hvor Mark O. Madsen forhåbentlig er i sit livs form.

God sommer til jer alle sammen!


af Erik Nyblom - 24.05.2016