Første testdag på NKC

Bryderne på det Nationale Kraftcenter var lørdag d.10. september på Svanemøllens Kasserne, til den første testdag i en række

Det har været lidt af et scoop for Danmarks Brydeforbunds Nationale Kraftcenter, at sikre testning af kraftcenterets brydere fremadrettet kan ske på Forsvarets Center for militær fysisk træning. Således er både ensartethed i testningen, fremragende fysiske rammer, samt vejledning og tilrettelæggelse fra forsvarets eksperter, sikret for de danske kraftcenterbrydere.

Dagen startede kl. 0900 med en kort rundvisning på Center for militær fysisk træning. Vi så blandt andet idrætssale, styrketræningsrum, testcenter, udendørs areal mm. Det var i disse lokaler vi brugte hele dagen. Det er nogle super professionelle faciliteter.

(NKC bryderne på Svanemøllen Kassernes forhindringsbane)

Kropskompositionsvejning

Alle bryderne blev målt og vejet. Bryderne fik også målt deres BMI, fedtprocent, samt muskelmassen i arme, ben + overkrop/kropsstamme. Det giver trænerne et godt billede af hvor der kan sættes ind og optimere brydernes form. Bryderne fik en kort vejledning i hvad alle disse tal betyder, samt en kort gennemgang af hvordan man kan se hvilke områder der skal optimeres.

Maksimal styrke

Først fik bryderne målt deres grebsstyrke, i et apparat der måler hvor hårdt man kan klemme med hænderne. At have et stærkt greb og styrke i armene er ekstremt vigtig i brydningen, idet vi skal kunne holde og kontrollere vores modstanders håndled/arme i op til 6 minutter, uden at vores arme syrer for meget til.

Styrketest

Herefter gennemgik bryderne forsvarets styrketest med den hårdeste sværhedsgrad som rettesnor. Styrketesten bestod af følgende øvelser: 1) Lunges 40 gentagelser med 50kg sandsæk på max 2 minutter. 2) Dips 8 gentagelser 10 kgs belastning. 3) Kropshævninger 8 gentagelser ligeledes med 10 kgs belastning. 4) Dødløft 8 gentagelser med 100 kg. 5) Planken i 2 minutter med 20 kg sandsæk. Alle øvelserne skulle udføres uden pause.

(Frederik Ekstrøm udfører chin-ups med 10kg spændt om livet)

Anaerob udholdenhedstest

Efterfølgende blev det tid til en test, som er overførbar til vores sport i og med bryderne skulle køre på grænsen af deres udholdenhed konstant i 5 minutter. Testen de skulle udføre hedder ”Danish Military Speed Test”. Det er en yoyo løbetest, hvor man løber 20 meter frem og tilbage i en idrætshal, så mange gange man kan nå på 30 sek. Herefter er der hvile i 30 sek. Denne øvelse gentages 10 runder. Vi skrev de det samlede resultat ned ift. hvor mange ture hver enkelt bryder nåede. Ud fra antallet af meter bryderne løb, kunne hver bryder regne sig frem til sit kondital.

Forsvarets forhindringsbane

Bryderne skulle efter kyndig instruktion gennemføre forsvarets forhindringsbane på tid. Bryderne blev advaret om at kræfterne skulle doseres rigtigt hvilket, trods advarslen, kom bag på flere af bryderne. Bryderne syntes godt om forhindringsbanen, men der var ingen tvivl om at det var en hård disciplin for dagens ”uprøvede rekrutter” fra NKC. Dagens bedste tid var i øvrigt 03:45, hvilket ikke er så lidt imponerende! 

(Thomas Lund, underviser på Forsvarets Center for Militær Fysisk Træning, demonstrerer passage af "den irske bænk".)

Hvad er formålet med disse udvalgte tests?

Landstrænerteamet er optaget af, hvordan bryderne kan optimeres som atleter, men i lige så høj grad for at følge deres udvikling over tid. Næste gang vi tester dem skulle der gerne være en forbedring. Sæsonen er ”næsten” lige startet og derfor afspejlede testen naturligvis også det!

De tests bryderne var igennem i dag gentages i januar/februar. Bryderne bliver testet en tredje gang omkring april/maj, hvor de også skal udføre en VO2max test på løbebånd eller kondicykel. Kort fortalt måler denne test en persons maksimale iltoptag.

(NKC bryderne på Svanemøllen Kassernes forhindringsbane)

Bryderne blev undervist i kost specifikt for elitebrydere

Sund kost er et af de emner som vi lægger ekstrem stor fokus på, på det Nationale Kraftcenter. Bryderne træner 8-10 træningspas om ugen - så det er vigtigt at bryderne spiser rigtigt, for at få det maksimale ud af hver træning.

Der blev givet praktiske eksempler af hvordan et måltid skal sammensættes. Både på dage med et eller to træningspas, såvel som på hviledage. Endvidere fik bryderne repeteret ”det åbne vindue” og der blev aflivet en skrøne eller to. Sidst men ikke mindst blev vigtigheden af væskeindtag gennemgået. 

Dette er det første af mange obligatoriske oplæg om kost & ernæring, som bryderne vil blive præsenteret for.

(NKC bryderne bliver undervist i ernæring og kost)


af Thor Hyllegaard - 13.09.2016