DB inspirerede håndboldforbundets talenttrænere i weekenden

Håndboldspillere kan drage store fysiske og mentale fordele af kamplege og brydetræning, var de ca. 30 talenttrænere enige om.

Weekenden den 15.-17. december afholdte Dansk Håndboldforbund talenttræneruddannelse i Tommerup lidt uden for Odense.

Udviklingskonsulent Rami Panduro Zouzou og Jonas Heydari fra BK Odin var inviteret med for at give DHF´s talenttrænere inspiration fra brydetræningen, der forhåbentlig kan udvikle fremtidens håndboldspillere fysisk, motorisk og mentalt.

Rami Zouzou indledte med et kort oplæg om, hvordan en brydetræning er bygget op, om de fysiske og motoriske overvejelser, der ligger til grund for øvelserne, samt lidt om de mentale aspekter i brydesporten.

Her efter gennemførte Rami og Jonas en 2 timers træningssession med 18 U14 spillere under overværelse af talenttrænerne, som løbende stillede spørgsmål til øvelserne og drøftede, hvordan de kan overføres og implementeres i håndbold. 

(U14-holdet kom i aktion da Dansk Håndboldforbund holdte talent-trænerkursus i weekenden.)

Selve træningen bestod af opvarmning med en række motoriske øvelser, hvor der blev kravlet, hoppet, lavet kolbøtter og rullet.

Herefter lavede spillerne diverse kamplege, hvilket de fleste fandt særdeles fysisk udfordrende. Derefter blev der trænet nogle greb, hvor fokus var på korrekt måde af falde på, da håndboldspillere ved skub ofte falder hurtigt og pludseligt.

Afslutningsvis skulle der dystes på måtten, hvor piger og drenge fik lov til at kæmpe med hinanden for at skubbe lidt til deres mentale barrierer og udfordre dem på deres teknik og fysik. Det resulterede i flere gode dueller, hvor man til sidst glemte alt om kønslige forskellige.  

Flere af de observerende håndboldtrænere trænere benyttede sig af lejligheden til at udfordre hinanden, hvilket bekræftede dem i, at de havde med en meget fysisk krævende sport at gøre.  Efter ca. 1 minuts kamp, måtte kombattanterne smide sig pustende og stønnede på madrassen.   

Trænerne var enige i, at kamplegene med fordel kunne bruges i håndboldtræningen, da bevægelserne er direkte overførbare, og træningen af særligt kropskernen er yderst effektiv. Derudover betonede de den kropslige læring og bevidsthed, der automatisk følger med, når man bryder, evnen til at glide af på en modstanders angreb samt det at handle, når man er under konstant pres.

Alt i alt en meget positiv oplevelse, der endnu engang bekræftede os i, at brydetræningen med fordel kan anvendes til at udvikle atleter fra andre sportsgrene.

Tak til DHF for at give os muligheden for at demonstrere vores sport, til trænerne og sidst men ikke mindst skal der lyde en stor tak til U14- holdet for deres vilje og kæmpe engagement. Vi ser frem til det videre samarbejde.


af Danmarks Brydeforbund - 18.12.2017