Initiativpuljen bringer brydning til julemærkehjemmene

Danmarks Brydeforbund tog i dag, den 31.10, brydegulvbrikkerne med billeder af forskellige kamplege i brug på Julemærkehjemmet i Skælskør, som en del af det samlede brydeforløb på landets julemærkehjem.

Forløbet har modtaget støtte fra Danmarks Idrætsforbunds initiativpulje.

Og eleverne, der kommer fra bl.a. store brydekommuner som Odense, Kolding og Nykøbing Falster, var begejstrede for den måde, hvor vi med kamplegene skabte forståelse for og indblik i vores historie. For er der noget, som kamplegene kan, er det at bruge bevægelserne som historieformidling, og der er ikke noget mere inkluderende og glædesfremkaldende end historiefortællinger. For alle elsker og kan deltage i en god historie. Uanset hvor god man er til at drible, kaste, hoppe, løbe eller kravle.

Mange historier, som f.eks. folkesagn og eventyr, indeholder forskellige situationer, som et barn kan identificere sig med. Gennem kamplegene har særligt sårbare børn mulighed for at bruge deres kroppe på forskellige måder for at artikulere tanker og følelser, da de fleste børn kan finde en måde at give legen og dermed historien nyt liv. Dette hjælper dem med at udvikle deres færdigheder og få tillid. Historien kan giver legene struktur og grundlæggende retningslinjer.  Forløbet starter med, at der fortælles en historie, som kamplegene så tager udgangspunkt i.  Det betyder, at alle børn bliver deltagere, når historien skal udføres i praksis, da selv det usikre barn, der er publikum, har mulighed for at tilføre historien ny energi og nyt liv, og langsomt får de smag for selv at deltage i legene. Fokus bliver dermed ikke, hvor god eller dårlig man er til at udføre de forskellige øvelser, men på, hvordan man sammen får udviklet fortællingen.

Og det virkede i hvert fald som om, at eleverne på Julemærkehjemmet, efter 2 timers forløb, satte pris på metoden.

Alle børn elsker, og kan deltage i, en god historie. Så mon ikke vi snart kan byde nogle nye børn velkomne i vores brydeklubber?  

Og i en tid, hvor vi gerne vil have flere sårbare børn ind i idrætsforeninger, er jeg sikker på, at vi kunne bruge historiefortællinger endnu mere aktivt i vores foreningsarbejde.


af Rami Zouzou, Danmarks Brydeforbund - 01.11.2018