Fredrik Bjerrehuus og Mathias Bak er på VM programmet søndag

Første dag til VM var Rajbek den eneste dansker til start. Søndag er det Fredrik Bjerrehuss og Mathias Bak der skal kæmpe for Danmark

Søndag er dag 2 til dette års verdensmesterskab for seniorerne. Det afholdes i Kasakhstans hovedstad Nur Sultan i Barys Arena. VM er i år et kvalifikationsstævne til OL i Tokyo, så der er om muligt endnu mere på højkant de kommende dage. Vi opnår en kvalifikationsplads til Danmark,med en top 6 placering.

Fredrik Bjerrehuus

Fredrik Bjerrehuus er ikke nogen urutineret herre når det kommer til VM, det er nemlig hans femte VM i år. Stævnekalenderen i 2019 har været pakket og Fredrik har været til både EM, 4 Grand Prix stævner og ikke mindst danske Thor Masters, hvor han vandt guld i 67 KG vægtklassen.

Fredrik møder lettiske Jurkjans i 1/16 finalen, hvor Fredrik er favorit - i hvert fald på papiret.

Mathias Bak

22-årige Mathias er kommet stærkt tilbage efter en skulderoperation i starten af året. Det er således blot blevet til enkelte stævner forud for dette VM som er Mathias' debut. 

Mathias møder serbiske Kajaia i 1/16 finalen. Kajajas bedste resultater er EM sølv og VM bronze, begge fra sidste år.

Både Fredrik Bjerrehuus og Mathias Bak slipper for kvalifikationskampe, da de begge er sikret pladser i øverste halvdel af bracket med deres lodtrækning.

(Rajbek kastes af Zotlan Levai i lørdagens 1/8-delsfinale: Foto United World Wrestling)

Hård lodtrækning til Rajbek

Første dansker i aktion til VM var Rajbek Bisultanov, der startede på mesterskabets første dag i 82 KG vægtklassen. Rajbek der i denne sæson er blevet seniorbryder, har haft et rigtigt godt år sportsligt. Hans karriere hidtil, toppede i april da han fortjent blev kåret som europamester. Rajbek er dog ikke ubekendt med internationale topresultater. Sidste år bød nemlig på U23 EM guld og U23 VM sølv. Kort sagt er Rajbek en bryder der har sin plads i toppen af den internationale elite.

Rajbek startede i 1/8-delsfinalen mod Levai fra Ungarn. Forbundets Sportschef Thor Hyllegaard betegnede lodtrækningen som værende ’hård’ forud for kampen. Det skulle også vise sig at være en hård første kamp der ventede Rajbek. Selvom første periode var en relativt begivenhedsløs omgang der endte 1-0 i dansk favør, så skulle anden periode vise sig anderledes begivenhedsrig. Levai kastede Rajbek til 2 points og kom samlet kom foran med 3-1. Rajbek fik i kampens sidste sekunder brydet Levai ud af ringen i sådan en grad at Ungareren så sig nødsaget til at begå madrasflugt. Det takserede dommerne i første omgang til et enkelt point til Rajbek. Landstræner Szymon Kogut forlangte challenge, og efter en halvlang behandling af challengen endte Levai med i stedet at inkassere en advarsel og to strafpoints. Således kunne kampen ende med en kneben dansk sejr 3-3.

I kvartfinalen gik det i midlertid galt for Rajbek. Her ventede Nurbek Khashimbekov fra Uzbekistan. En modstander som Rajbek plejer at slå 9 ud af 10 gange, som Sportschef Thor Hyllegaard formulerer det. Desværre ramte vi i dag den ene gang ud af de ti. Rajbek fik ikke to points for sin aktion i starten af kampen, og ender dermed sidenhen med at blive dømt i parterre. Kampen endte 6-0 med faldsejr.

Det er i skrivende stund uvist om Rajbek Bisultanov genindtræder i turneringen, hvorom det dog ser sort ud, da Lasha Gobadze forventes at slå Nurbek Khashimbekov i semifinalen. Godbadze tabte i øvrigt EM finalen til Rajbek tilbage i april.

Vis dette opslag på Instagram

Et opslag delt af Olympic Wrestling (@unitedworldwrestling) den 14. Sep, 2019 kl. 1.10 PDT

Kamptidspunkter

Vil du følge de danske VM kampe, så skal du følge med i disse tidsrum:

Lørdag

Rajbek:

Semifinaler kl. 14.00 (her afgøres det om Rajbek genindtræder i turneringen)

Søndag

Rajbek:

Repechagekampe kl. 07.00

Finalekampe kl. 15.00

Fredrik og Mathias:

Indledende kampe kl. 07.00

Semifinaler kl. 14.00

(Alle tidsangivelser er dansk tid.)

Sådan følger du med hjemme i stuen

Følg vores VM dækning på forbundets Facebookside. Her er videointerviews med de medrejsende fans, sportschefen og bryderne. Der kommer også løbende resultatformidling på selve stævnedagene.

Husk at 'Synes godt om' vores side, vælg at du vil se indlæg fra os først, under menupunktet 'Følger'. 

Danmarks Brydeforbund er også kommet på Instagram. Her kan du se indlæg fra bryderne selv! Så hvis du ikke kan få nok af brydning og internationale mesterskaber, så kom med på vognen og vær med på Facebook og Instagram.

Sidst men ikke mindst kan du se kampene live på United World Wrestlings hjemmeside.

Læs mere:

"Den første danske europamester i brydning i 93 år mangler statsborgerskabet" DR.dk 13-09-19

"Herning-brydere udtaget til VM" Herning Folkeblad 09-09-19


af Michael Yde - 14.09.2019