DIF og DR hylder de største sportslegender

Danskerne afgør, hvem der er den største danske sportsstjerne siden 1896, når DIF i samarbejde med DR fejrer 125-års jubilæum med et stort hyldestshow på DR1 den 16. oktober.

Wozniacki, Laudrup, Kipketer, Hveger, Elvstrøm og 120 andre store danske sportslegender hyldes, når DIF i samarbejde med DR fejrer 125-års jubilæum med et stort tv-show fra DR Koncerthuset lørdag den 16. oktober klokken 21.00.

Anledningen til den historiske fest er, at DIF så dagens lys for første gang i 1896 og dermed fejrer 125-års jubilæum i 2021. En del af fejringen består i at hylde de største legender, og derfor har DIF givet sit bud på de 125 største danske sportsstjerner. Det store felt skæres ned til færre atleter under tv-showet, og efterfølgende stemmer danskerne om, hvem der skal løbe med titlen som ’Den største af de største sportsstjerner’ i Danmark gennem 125 år. På den måde bliver det hele Danmarks kåring og fejring af sportslegendernes store bedrifter gennem tiden.

(Gammelt familiefotografi af Abraham Kurland)

Tre legendariske brydere er med i feltet

Den græsk-romerske bryder, Abraham Kurland (1912-1999) vandt sølv i letvægt ved OL i Los Angeles i 1932. Han vandt ellers alle sine kampe, men på grund af datidens regler gik guldet til en finsk bryder, der havde færre fejlpoint. Han var dog endnu bedre fire år senere, men fordi han var jøde, ønskede han ikke at deltage ved Legene i Berlin. I 1932 vandt han guld ved et jødisk verdensmesterskab i Palæstina, og i 1935 fik han sølv ved EM.)

Jess Pedersen (1878-1946) var en dansk bryder, der flyttede sporten til nye højder. I en tid hvor brydekampenes sejre var aftalt og arrangeret for publikum, ønskede Jess Pedersen ikke at deltage i showbrydningen og var med til at sætte den professionelle brydning på dagsordenen. Pedersen kæmpede sig til fem uofficielle VM-titler samt to officielle i 1903 og 1908, da VM i græsk-romersk brydning internationalt blev anerkendt. )

Harald Christensen (Harald Christensen (1884-1959) var den største bryder i den danske storhedstid i begyndelsen af det 20. århundrede. Som der stod i Brydeklubben Dans 25 års jubilæumsblad i 1925: ”Er vel nok den mest populære Bryder, Danmark nogensinde har haft, og det er nok tvivlsomt, om vi faar en Mand som han, thi uden overdrivelse kan man vel regne som for Verdens bedste tekniske bryder.” Harald Christensen vandt guld ved VM i 1907 og to gange i 1911. Han vandt desuden EM-guld i både 1909 og 1911, inden han i 1915 rejste til USA, hvor han blev professionel under navnet Mike Howard. 

Alle de udvalgte sportslegender der ikke længere lever, forsøges så vidt muligt at blive repræsenteret af deres efterkommere til DRs hyldestshow på lørdag. I Harald Christensens tilfælde er det Jørgen Lykholt fra den gamle brydeklub Hermod København, der repræsenterer dansk brydning.

Uhyre vanskelig opgave at udvælge sportslegender

”I DIF fejrer vi vores 125-års jubilæum ved blandt andet at hylde Danmarks største atleter, som har bevæget os i generationer. De har skabt glæde og stolthed hos danskerne med store internationale sejre, og de er en del af DIF’s historie, så derfor fortjener de at blive hyldet til vores jubilæum,” siger Hans Natorp, der er formand for DIF og fortsætter:

”Det har været nostalgisk og en kæmpe fornøjelse at dykke ned i historiebøgerne og udvælge de 125 største danske legender. Men det har også været en uhyre vanskelig opgave, for det er svært at sammenligne fx OL med VM og sejlsport med tennis. For os er det vigtigste ikke, hvem den endelige vinder bliver, men snarere at hylde legenderne og deres historiske bedrifter. Det fortjener de.”

Udover mere end 100 tidligere og nuværende sportsstjerner og deres efterkommere deltager blandt andre H.K.H. Kronprins Frederik og fodboldlandstræner Kasper Hjulmand også i fejringen, der finder sted i DR Koncerthuset. Til showet vil der også være musik fra Michael Falch og til at binde de mange festlige indslag sammen står DR-værterne Josefine Høgh og Tina Müller.

”Vi glæder os til, at seerne på lørdag kan beslutte, hvem der er den største af de største danske sportsstjerner, når vi inviterer hele befolkningen med på første række i DR Koncerthuset til et brag af et show. Gennem årtier har DR samlet danskerne om alle de fantastiske sportspræstationer, der har brændt sig dybt i vores hjerter, så selvfølgelig er vi også med, når den største af dem alle skal hyldes,” siger Anders Kern Boje, underdirektør i DR Nyheder med ansvar for sporten.

’Den største af de største danske sportsstjerner’ kan ses direkte på DR1 på lørdag den 16. oktober fra kl. 21.00 eller på DRTV.

Se listen med DIF’s 125 udvalgte sportsstjerner.

 


af Jakob Draminsky, Danmarks Idrætsforbund - 14.10.2021