Ingen dansk OL-billet i 2. sidste forsøg

22-årige Turpal Bisultanov måtte ved weekendens OL kvalifikationsstævne i Aserbadjan, se sig slået 8-0 i første runde af semifinalen mod serbiske Aleksandr Komarov. Her var der tale om en særdeles stærk modstander, der da også vandt europamesterskabet tilbage i februar måned.

Forinden OL-kvalifikationsfinalen da havde Turpal to kampe hvor han sejrede begge gange.

Turpals første kamp var mildest talt dramatisk, da hjemmebanebryderen Abbasov lavede en serie rulninger på Turpal til stor jubel for hjemmebanepublikummet. Heldigvis faldte trænerhjørnets challenge ud i til dansk fordel og Turpal lykkedes herefter med at kæmpe sig tilbage ind i kampen. 1/8-delsfinalen endte 5-3 i dansk favør til stor overraskelse for alle. 

Kvartfinalen forløb noget anderledes. Her bragede Turpal nemlig henover modstanderen Bradu fra Rumænien 9-0 efter blot 53 sekunders brydning! Sidst Turpal og moldaviske Bradu mødte hinanden var til Thor Masters i marts måned, hvor Turpal ligeledes trak det længste strå efter en dog noget tættere kamp.

En enkelt kamp til Oliver

Oliver Krüger var den første dansker i aktion. Han kæmpede mod bulgarske Kubatov i kvalifikationskampen om at komme til 1/8 finalen. Her viste Kubatov sig for stor en mundfuld for Oliver, og kampen endte 9-0 sent i 2. periode.

I samme weekend blev der afgjort hvilke brydere fra det europæiske kontingent, der kunne opnå OL kvalifikation. Så der var både kvindebrydere samt mandlige græsk-romerske samt fristilsbrydere i aktion. Der er endnu en sidste mulighed for OL kvalifikation for de danske brydere, ved OL-kvalifikationsstævnet i maj måned i Istanbul. 

De danske landsholdsbrydere skal som en del af forberedelserne til en stor international træningslejr i byen Tata i Ungarn d. 21. april. Her samles en masse brydere, der har det samme mål som Nikolai, Oliver, Turpal og Mathias - at komme med til OL !

Fortrøstningsfuld Sportschef

"Ingen tvivl om at vi er skuffet over vi missede den første mulighed for at kvalificere en eller flere til OL i Paris. Vi arbejder hver dag, hver time, hver minut og hvert sekund for OL!" siger Sportschef Thor Hyllegaard og uddyber:

"Holdet påvirkes naturligt af den hårde realitet vi mødte i Baku.. Vi har givet hinanden lov til at være skuffet et par dage, men også håndslag på at vi rejser os sammen igen, så vi giver os selv de bedste muligheder i Istanbul. Nu venter en kort forberedelsesperiode, hvor vi ganske vist ikke har meget tid til at ændre ting radikalt, men vi kan måske finpudse og bibeholde den gode form som vi trods alt mødte op med i Baku."

(Oliver nederst i parterre i Baku. Foto: Danmarks Brydeforbund)

Følgende er udtaget til den sidste OL-kval i Istanbul

60 kg Nikolai Mohammadi
77 kg Oliver Krüger
87 kg Turpal Bisultanov
97 kg Mathias Bak

Sammen med bryderne rejser der en større mængde tilskuere og sponsorer. Herudover har bryderne følgeskab af landstræner Szymon Kogut samt sportschef Thor Hyllegaard.

Topdommer (måske) på vej til OL i Paris

I Danmark har vi én enkelt international topdommer i en kaliber hvor man kan kvalificere sig til, at dømme til de Olympiske Lege. Ligesom det kun er de bedste af de bedste atleter der dyster ved OL, så er det også kun de allerdygtigste dommere der får lov til at deltage. Lutfu Atay er gået videre i udtagelsesprocessen til OL og deltog derfor  den forgangne weekend ved "European Olympic Games Qualifier". 

Her gik alt helt efter (regel-)bogen og Lutfu er derfor forsat med i OL udtagelsesprocessen. Næste skridt for Lutfu er derfor ligeledes "World Olympic Games Qualifier" i maj måned. Hvis alt ligeledes går vel her, så kan Lutfu være heldig at  blive udtaget til OL i Paris senere på året.

(Lutfu Atay som kampleder i en af 77 KG semifinalerne i Baku. Foto: Danmarks Brydeforbund)

 

Dansk brydning har været repræsenteret ved OL hver gang siden 2004. Vi krydser fingre for at vi kan forsætte den utroligt flotte stime. 


af Michael Yde - 10.04.2024